Göknur Gıda Maddeleri Enerji İmalat İthalat İhracat Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi (“Göknur Gıda” veya “Şirket”) 1-2-3 Mart 2023 tarihlerinde halka arz edilecektir.
Halka Arza İlişkin Bilgiler
Göknur Gıda’nın birincil halka arzının talep toplaması 1-2-3 Mart 2023 tarihlerinde 3 (üç) iş günü boyunca yapılacaktır.
Göknur Gıda’nın çıkarılmış sermayesinin 285.000.000 TL’den 350.000.000 TL’ye çıkarılması nedeniyle artırılacak 65.000.000 TL nominal değerli 65.000.000 adet B grubu pay ve mevcut ortaklardan Turkey Juice Company SARL’a ait 14.250.000 TL nominal değerli 14.250.000 adet B grubu pay olmak üzere toplam 79.250.000 TL nominal değerli 79.250.000 adet B grubu payın halka arz edilmesiyle Şirket’in halka açıklık oranı %22,64 olacaktır.
Brüt halka arz gelirinin %30’u kadar bir tutar fiyat istikrarını sağlayıcı işlemler kapsamında payların Borsa’da işlem görmeye başlamasından itibaren en fazla 30 gün boyunca kullanılacaktır.
Bir payın nominal değeri 1 TL olup, 1 TL nominal değerdeki 1 adet payın satış fiyatı 11,00 TL olarak belirlenmiştir.
Halka arz edilecek toplam 79.250.000 TL nominal değerli payların;
-
%3’lük kısmı Şirket Çalışanları’na (2.377.500-TL/adet pay)
-
%72’lik kısmı Yurt İçi Bireysel Yatırımcılar’a (57.060.000-TL/adet pay)
-
%15’lik kısmı Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılar’a (11.887.500-TL/adet pay)
-
%10’luk kısmı Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcılar’a (7.925.000-TL/adet pay)
gerçekleştirilecek satışlar için tahsis edilmesi planlanmaktadır.
Talep Toplamaya İlişkin Bilgiler
Halka arzda satış, Yapı Kredi Yatırım liderliğinde oluşturulan konsorsiyum tarafından II-5.2 sayılı Sermaye Piyasası Araçlarının Satışı Tebliği’nde tanımlanan “Sabit Fiyat ile Talep Toplama” ve “En İyi Gayret Aracılığı” yöntemiyle gerçekleştirilecektir.
Şirket paylarının halka arzında talepte bulunabilecek yatırımcı grupları:
-
Şirket Çalışanları
-
Yurt İçi Bireysel Yatırımcılar,
-
Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılar,
-
Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcılar’dır.
Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılar Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcılar, ve Şirket Çalışanları sadece Yapı Kredi Yatırım’a başvuruda bulunabileceklerdir.
Başvuru Yeri |
Teminata Alınacak Kıymet |
Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler A.Ş. |
-
Para Piyasası Fonu (Sadece Yapı Kredi Portföy Para Piyasası Fonu-YFBL1)
-
Kısa Vadeli Borçlanma Araçları Fonu (Sadece Yapı Kredi Portföy Kısa Vadeli Borçlanma Araçları Fonu-YFBL2)
-
TL DİBS
-
Eurobond (T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ihraç ettiği)
-
Özel Sektör Borçlanma Aracı (ÖSBA) (Sadece ihracına kendi aracılık ettiği ve Borsa İstanbul’da işlem görenleri kabul edebilir)
-
Hisse Senedi Fonu
-
Borçlanma Araçları Fonu
-
Pay (BİST 30’da yer alan paylar, VBTS ve Brüt takas kapsamındaki paylar hariç)
-
Döviz Blokesi (ABD Doları, Avro, Sterlin)
|
Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. |
-
Para Piyasası Fonu (Sadece Yapı Kredi Portföy Para Piyasası Fonu-YFBL1)
-
Kısa Vadeli Borçlanma Araçları Fonu (Sadece Yapı Kredi Portföy Kısa Vadeli Borçlanma Araçları Fonu-YFBL2)
-
TL DİBS
-
Özel Sektör Borçlanma Aracı (ÖSBA) (Yalnızca Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. bonoları)
-
Döviz Blokesi (ABD Doları, Avro, Sterlin, İsviçre Frangı)
-
TL Vadeli Mevduat*
-
Döviz Vadeli Mevduat Blokesi* (ABD Doları, Avro, Sterlin, İsviçre Frangı)
|
*Sadece Klasik Vadeli Mevduat.
Halka arza yatırımcıların; Yurt İçi Bireysel Yatırımcılar, , Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılar, Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcılar ve Şirket Çalışanları tahsisat gruplarından sadece birine dâhil olacak şekilde başvurması esastır.
Kendi grubu içerisinde “eşit dağıtım yöntemi”ne göre dağıtım yapılacak Yurt İçi Bireysel Yatırımcılar ve Şirket Çalışanları grubu içerisinde yer alan yatırımcıların müşterek hesaplardan girdikleri talepler iptal edilerek dağıtıma dahil edilmeyecektir. Bu sebeple, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. aracılığıyla iletilecek taleplerde; halka arz talep girişlerinde, teslimat hesabı müşterek YKY hisse senedi hesabı seçilemeyecektir.“
Yurt İçi Bireysel Yatırımcılar ve Şirket Çalışanları tarafından iletilen talepler mükerrer taramadan geçirilecek ve en yüksek miktarlı talepleri dışındaki diğer talepleri iptal edilerek dağıtıma konu edilmeyecektir.Yurt İçi Bireysel Yatırımcılar grubundaki bir yatırımcının en yüksek miktarlı talebini birden fazla konsorsiyum üyesinden iletmesi durumunda dağıtıma konu olacak talep Yapı Kredi Yatırım tarafından belirlenecektir.
Şirket Çalışanları başvurularını sadece Yapı Kredi Yatırım üzerinden gerçekleştirecektir. Yapı Kredi Yatırım dışındaki aracı kurumlar ile başvuru yapan Şirket Çalışanları’nın talepleri değerlendirilmeye alınmayacak ve iptal edilecektir.
Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılar ve Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcılar talep formunda talep ettikleri pay adedini belirteceklerdir. Talep miktarının 1 (bir) lot ve katları şeklinde olması şarttır. Her bir yatırımcı için talep edilebilecek azami pay miktarı, halka arz edilen toplam lot miktarı ile sınırlıdır. Yatırımcılar istedikleri takdirde talep formunda almak istedikleri miktara ilişkin alt sınır belirleyebilirler. En az talep miktarı 1 lot olacaktır. Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılar ve Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcılar pay bedelini nakden veya hesaben ödeyeceklerdir. Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılar ve Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcılar ödenmeme riskinin aracı kuruluşlarca üstlenilmesi kaydıyla, pay bedellerini talep toplama süresinin bitimini takiben ödeyebilirler.
Her bir tahsisat grubuna dağıtım, aşağıda belirtilen şekilde kendi içinde ayrı ayrı yapılacaktır:
Yurt İçi Bireysel Yatırımcılara Dağıtım: Eşit dağıtım yöntemine göre yapılacaktır. Bu grup için taleplerin bu gruba tahsis edilen pay adedinden az olması halinde bütün talepler karşılanacaktır. Bu grup için taleplerin bu gruba tahsis edilen pay adedinden fazla olması durumunda tahsis edilen pay miktarı talepte bulunan yatırımcı sayısına bölünür ve bu suretle bulunan tutar ve altındaki alım talepleri karşılanır. Kalan tutarlar, talebi tamamen karşılanamayan yatırımcı sayısına bölünerek aynı şekilde dağıtılır. Bu şekildeki dağıtım işlemine bu grup için tahsis edilerek satışa sunulan sermaye piyasası araçlarının tamamı dağıtılıncaya kadar devam olunur. Dağıtım sonucunda ortaya çıkan miktarlar, miktar konusunda bir alt sınır koyan yatırımcılar açısından gözden geçirilir. Miktarın bu alt sınırın altında kalması halinde yatırımcı isteğine uygun olarak listeden çıkarılır ve bu miktarlar tekrar dağıtıma tabi tutulur. Dağıtım hesaplamalarında küsurat ortaya çıkması durumunda, küsurat tama iblağ edilerek talebi tamamen karşılanamayan yatırımcılar arasında, Konsorsiyum Lideri, Şirket ve Halka Arz Eden Pay Sahibi’nin uygun gördüğü şekilde dağıtım yapılır.
Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılara Dağıtım: Her bir Yurt İçi Kurumsal Yatırımcı’ya verilecek pay miktarına Yapı Kredi Yatırım’ın önerileri de dikkate alınarak Şirket ve Halka Arz Eden Pay Sahibi tarafından karar verilecektir. Yapı Kredi Yatırım, Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılar kategorisindeki yatırımcının talebini kabul edip etmemekte serbest olacaktır.
Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcılara Dağıtım: Her bir Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcı’ya verilecek pay miktarına Yapı Kredi Yatırım’ın önerileri de dikkate alınarak Şirket ve Halka Arz Eden Pay Sahibi tarafından karar verilecektir. Yapı Kredi Yatırım, Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcılar kategorisindeki yatırımcının talebini kabul edip etmemekte serbest olacaktır.
Şirket Çalışanlarına Dağıtım:Eşit dağıtım yöntemine göre yapılacaktır. Bu grup için taleplerin bu gruba tahsis edilen pay adedinden az olması halinde bütün talepler karşılanacaktır. Bu grup için taleplerin bu gruba tahsis edilen pay adedinden fazla olması durumunda tahsis edilen pay miktarı talepte bulunan yatırımcı sayısına bölünür ve bu suretle bulunan tutar ve altındaki alım talepleri karşılanır. Kalan tutarlar, talebi tamamen karşılanamayan yatırımcı sayısına bölünerek aynı şekilde dağıtılır. Bu şekildeki dağıtım işlemine bu grup için tahsis edilerek satışa sunulan sermaye piyasası araçlarının tamamı dağıtılıncaya kadar devam olunur. Dağıtım sonucunda ortaya çıkan miktarlar, miktar konusunda bir alt sınır koyan yatırımcılar açısından gözden geçirilir. Miktarın bu alt sınırın altında kalması halinde yatırımcı isteğine uygun olarak listeden çıkarılır ve bu miktarlar tekrar dağıtıma tabi tutulur. Dağıtım hesaplamalarında küsurat ortaya çıkması durumunda, küsurat tama iblağ edilerek talebi tamamen karşılanamayan yatırımcılar arasında, Konsorsiyum Lideri, Şirket ve Halka Arz Eden Pay Sahibi’nin uygun gördüğü şekilde dağıtım yapılır.
Tüm yatırımcı gruplarına dağıtım yapılırken, dağıtım sonucu ortaya çıkan miktarlar alt sınır koyan yatırımcılar açısından gözden geçirilecek, ortaya çıkan miktarın bu alt sınırın altında kalması halinde yatırımcı isteğine uygun olarak listeden çıkarılacak ve bu miktarlar tekrar dağıtıma tabi tutulacaktır.
Yatırımcı gruplarına belirtilen yöntemlere göre dağıtım yapılırken, hesaplamalarda küsurat ortaya çıkmasından dolayı dağıtılamayan paylar, pay talebi tamamen karşılanamayan yatırımcılar arasında Şirket ve Halka Arz Eden Pay Sahibi’nin uygun gördüğü şekilde dağıtılacaktır.
Yapı Kredi Yatırım, talep toplama süresinin bitimini izleyen en geç 2 iş günü içerisinde dağıtım listelerini, her bir tahsis grubu için ayrı ayrı kesinleştirerek Şirket ve Halka Arz Eden Pay Sahibi’ne verecektir. Şirket ve Halka Arz Eden Pay Sahibi, dağıtım listelerini en geç kendisine teslim edilen gün içerisinde onaylayacak ve onayı Yapı Kredi Yatırım’a bildirecektir.
Gerekli Teminat Tutarı = Talep Bedeli / İlgili Kıymet için Tabloda Belirtilen Teminat Katsayısı
Para Piyasası Fonu(YFBL1)
Teminata Alınacak Kıymet
|
Teminat Katsayısı
|
Teminata Alımda
Uygulanacak Fiyat
|
Teminat Bozumunda Uygulanacak Fiyat
|
Para Piyasası Fonu(YFBL1)
|
%97
|
Fonun o gün için fon kurucusu tarafından açıklanan alış fiyatı
|
Fonun o gün için fon kurucusu tarafından açıklanan alış fiyatı
|
Kısa Vadeli Borçlanma Araçları Fonu(YFBL2)
|
%97
|
Fonun o gün için fon kurucusu tarafından açıklanan alış fiyatı
|
Fonun o gün için fon kurucusu tarafından açıklanan alış fiyatı
|
Borçlanma Araçları Fonu
|
%90
|
Fonun o gün için fon kurucusu tarafından açıklanan alış fiyatı
|
Fonun o gün için fon kurucusu tarafından açıklanan alış fiyatı
|
TL DİBS
|
%95
|
Her bir Konsorsiyum Üyesi'nin çalıştığı bankanın ilgili günde açıkladığı ilk gösterge alış fiyatı
|
DİBS’lerde her bir Konsorsiyum Üyesi'nin çalıştığı bankanın ilgili gündeki işlem anındaki cari alış fiyatı
|
Eurobond (T.C. Hazine’sinin ihraç ettiği)
|
%95
|
Bloomberg elektronik alım satım ekranında her bir Konsorsiyum Üyesi, bankanın gördüğü en az üç işlem yapılabilir fiyat sağlayıcısının ortalama fiyatı dikkate alınacaktır
|
Bloomberg elektronik alım satım ekranında fiyat sağlayıcıların verdiği işlem yapılabilir cari piyasa fiyatı kullanılacaktır
|
Özel Sektör Borçlanma Araçları (Sadece ihracına kendi aracılık ettiği ve Borsa İstanbul’da işlem gören OSBA’ları teminata konu edebilir)
|
%85
|
Özel Sektör Borçlanma Araçlarında Borsa İstanbul Tahvil Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı’nda oluşan son iş günü ağırlıklı ortalama fiyatı
|
Özel Sektör Borçlanma Araçlarında Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası’nda oluşan cari piyasa fiyatı
|
Hisse Senedi Fonu
|
%90
|
Fonun o gün için fon kurucusu tarafından açıklanan alış fiyatı
|
Fonun o gün için fon kurucusu tarafından açıklanan alış fiyatı
|
Pay (BİST 30’da yer alan paylar)
|
%90
|
BİST Pay Piyasası’nda oluşan son iş günü ağırlıklı ortalama fiyatı
|
BİST Pay Piyasası’nda oluşan cari piyasa fiyatı
|
Döviz (ABD Doları, Avro, Sterlin ve İsviçre Frangı)
|
%90
|
TCMB tarafından açıklanan bir gün öncesinin alış kuru (Küsuratlı döviz tutarları bir ve katları şeklinde yukarı yuvarlanacaktır.)
|
Her bir Konsorsiyum Üyesi'nin çalıştığı bankanın cari kuru
|
Vadeli Mevduat Blokesi – TL
|
%100
|
-
|
-
|
Vadeli Mevduat Blokesi (ABD Doları, Avro, Sterlin, İsviçre Frangı)
|
%90
|
TCMB tarafından açıklanan bir gün öncesinin alış kuru (Küsuratlı döviz tutarları bir ve katları şeklinde yukarı yuvarlanacaktır.)
|
Döviz cinsinden vadeli mevduatların TL’ye dönüştürülmesinde, tahsilatın yapıldığı andaki her bir Konsorsiyum Üyesi'nin çalıştığı bankanın söz konusu döviz alış kuru (Küsuratlı döviz tutarları bir ve katları şeklinde yukarı yuvarlanacaktır.) Mevduatın bozulması sırasında yatırımcının tüm mevduatı bozulmayacak, sadece blokaja alınan tutar kadar kısım bozulacaktır.
|
Tek bir bireysel yatırımcıya dağıtılması öngörülen asgari pay tutarı:
Yurt İçi Bireysel Yatırımcılar grubu için toplam yatırımcı sayısının bu yatırımcı grubuna dağıtılacak toplam pay adedinden az veya eşit olduğu durumlarda, talebi bilgi eksikliğinden iptal edilmemiş bu gruptaki tüm yatırımcılara en az 1 adet pay dağıtılacaktır.
Yurt İçi Bireysel Yatırımcılar grubu toplam yatırımcı sayısının bu yatırımcı grubuna dağıtılacak toplam pay adedinden fazla olduğu durumlarda ise hangi yatırımcılara birer adet pay dağıtılacağına Konsorsiyum Lideri’nin önerileri dikkate alınarak, Şirket ve Halka Arz Eden Pay Sahibi tarafından Kurul’un II-5.2 sayılı Sermaye Piyasası Araçlarının Satışı Tebliği’nin 19. maddesinde yer alan eşit ve adil davranılması esası gözetilerek karar verilecektir.
Mükerrer talep olması halinde uygulanacak esaslar:
Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılar ve Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcılar tanımlarında bulunmayan yatırımcıların, Yurt İçi Bireysel Yatırımcılar ve Şirket Çalışanları tahsisat gruplarından sadece birine dahil olacak şekilde başvurması esastır.
Şirket Çalışanları başvurularını sadece Yapı Kredi Yatırım üzerinden gerçekleştirecektir. Yapı Kredi Yatırım dışındaki aracı kurumlar ile başvuru yapan Şirket Çalışanları’nın talepleri değerlendirilmeye alınmayacak ve iptal edilecektir.
Yurt İçi Bireysel Yatırımcılar ve Şirket Çalışanları grubu için eşit dağıtım yöntemi kullanılacaktır ve mükerrer talep kontrolü işlemi yapıldıktan sonra sadece en yüksek miktarlı talepleri dikkate alınacaktır. Farklı Konsorsiyum Üyeleri’nden eşit miktarda mükerrer talep yapılmışsa veya yetersiz bilgi girişinden dolayı kararsız kalınıyorsa, Yapı Kredi Yatırım tarafından karar verilecektir.
Ancak, talep toplama süresi sonunda ilgili yatırımcı gruplarına tahsis edilen tutarı karşılayacak miktarda talep gelmemiş ise; mükerrer talepte bulunan yatırımcıların en yüksek miktarlı 2’nci talep tutarları da dikkate alınabilecektir. İlgili yatırımcı grubuna tahsis edilen tutarın tamamını karşılayacak talep belirleninceye kadar hesaplamaya bu şekilde devam edilecektir.
Yurt İçi Kurumsal Yatırımcı ve Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcı gruplarında öncelikle, İzahname'nin 25.1.3.2 (a) maddesinde belirtilen şekilde (her bir Yurt İçi ve Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcıya verilecek pay miktarına Yapı Kredi Yatırım'ın önerilerini de dikkate alınarak halka arz edenler tarafından karar verilecektir) nihai talep adedi belirlenecektir.
Halka Arz İşlem Kanalları
Halka Arz işlemlerinizi;
-
Yapı Kredi Mobil’den Yatırımlar > Hisse Senedi > Hisse Senedi Halka Arz adımlarını izleyerek,
-
Yapı Kredi Bireysel İnternet Şubesi > Yatırımlar > Halka Arz > Hisse Senedi Halka Arz adımlarını izleyerek,
-
Yapı Kredi Müşteri İletişim Merkezi’nden,
-
Yatırım Dünyam web üzerinden ve
-
Yapı Kredi Şube’lerinden, gerçekleştirebilirsiniz.
Halka arza katılabilmek için hisse senedi hesabınızın olması gerekmektedir. Hisse senedi hesabınızı Yapı Kredi Mobil, Bireysel İnternet Şubesi ve tüm Yapı Kredi şubelerinden kolayca açabilirsiniz.
Halka arz dokümanlarına buradan ulaşabilirsiniz.