Gözümüzle göremesek de evimizde, iş yerlerinde ve sokaklarda elektromanyetik alanlar (EMF'ler) ile çevriliyiz. Bilgisayarlar, mikrodalga fırınlar, cep telefonları, elektrik hatları, baz istasyonları, akıllı saatler, sayaçlar, televizyonlar, router’lar ve radyoların tümü bu radyasyonu değişen derecelerde yayar.
Elektromanyetik radyasyon, etrafımızda bulunan radyo dalgaları, mikrodalgalar, X-ışınları ve gama ışınları gibi birçok biçimi alan bir enerji biçimidir. Güneş ışığı da bir elektromanyetik enerji şeklidir ancak görünür ışık, çok çeşitli elektromanyetik dalga boylarını içeren EM spektrumunun sadece küçük bir kısmıdır.
Çoğumuz gün boyunca EMF'lere önemli ölçüde maruz kaldığımız için, bunların güvenli olup olmadıklarını belirlemek önemlidir. Bazı çalışmalar, laboratuvar hayvanlarında belirli kanser türleri ile EMF'ye maruz kalmaları arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Ayrıca EMF’ler nöropsikiyatrik etkiler, hücresel DNA hasarı ve endokrin değişiklikleri dahil olmak üzere başka sağlık problemlerine de yol açabilir.
Ne yazık ki, telekomünikasyon ve elektronik endüstrileri, tüketicilerin bu konudaki endişelerini giderme konusunda güçlü bir ekonomik çıkara sahip. İyi haber şu ki, EMF'lere maruz kalmanızı azaltmanın bazı yolları var. Makalemizde yer alan yöntemler hem maruz kalma düzeyinizi hem de sürenizi azaltacak.
Kablosuz işlevlerini devre dışı bırakın
Router’lar, yazıcılar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlar dahil olmak üzere kablosuz cihazların tümü bir Wi-Fi sinyali yayar. Mümkün olduğunda, cihazlarınızdaki Wi-Fi işlevini devre dışı bırakın. Bilgisayar kullanırken internet erişimi için Wi-Fi yerine bir Ethernet kablosu kullanın ve bilgisayarı uçak moduna alın. EMF'lere maruz kalmanızı azaltmak için Wi-Fi işlevini yalnızca gerektiğinde açın.
Kablosuzu kablolu cihazlarla değiştirin
Kablosuz klavye, kulaklık ve mouse gibi bazı cihazlar yalnızca kablosuz sinyal ilettikleri zaman çalışırlar. Bu cihazları kablolu bir modelle değiştirebilirsiniz.
Elektromanyetik alan kaynaklarını uzakta tutun
Evinizde bir Wi-Fi router varsa, onu ailenizin en çok zaman geçirdiği yerlerden uzakta bir yere yerleştirin. Cep telefonunu cebinizde taşımaktan kaçının çünkü bu cihazlar siz onları telefon olarak kullanmadığınız zamanlarda bile radyasyon yayar. Mikrodalga kullanıyorsanız, çalışırken önünde durmayın. Siz ve EMF kaynağı arasında ne kadar fazla mesafe kalırsa, maruz kalma düzeyiniz de önemli ölçüde azalır.
Akıllı telefonunuzu güvenli bir şekilde kullanın
Mümkünse cep telefonunuzu kullanmadığınız zamanlarda uçak moduna alın. Cihazı, özellikle konuşurken vücudunuzdan uzak tutun ve kulaklık kullanmaya özen gösterin. Cep telefonunun kaliteli bir sinyal yakalamak için çok fazla çalışması gerektiği ve böylece EMF'ye maruz kalmanın da arttığı arabada telefonda konuşmaktan kaçının.
Kulaklık kullanamıyorsanız mutlaka uygun olduğunuz yerlerde hoparlör özelliğini kullanın. Bu özellikle cep telefonu radyasyonuna daha duyarlı olan çocuklar için önemlidir. Telefonunuzu değiştiriyorsanız, daha düşük SAR (Özgül Soğurma Oranı) derecesine sahip bir model aldığınızdan emin olun.
Uyku alanlarına öncelik verin
Uykuda çok zaman geçirildiği için, bu zaman, kendinizi elektromanyetik radyasyondan korumak için günün önemli bir saatidir. Bir Wi-Fi yönlendiriciniz varsa, kullanılmadığı zamanlarda geceleri kapatın. EMF'ye maruz kalmayı azaltmak ve enerji tasarrufu yapmak için cep telefonlarını kapatın veya uçak modunu açın. Çoğu cep telefonunun uçak modunda çalar saat olarak çalışmaya devam edebileceğini unutmayın.
Radyasyona maruz kalmak sağlığınız için çok zararlı olabilir. Fakat hiçbir insan faaliyeti veya uygulaması, risklerden tamamen yoksun değildir. Tüm bunları göz önünde bulundurarak kendinize radyasyondan maksimum düzeyde arındırılmış bir alan yaratabilirsiniz.