Veri çözümlemek gerçekten çok zor bir iş. Eğer bir girişimciyseniz, veri çözümlemeyi pek çok defa kullanmanız gerekebilir. Girişiminiz için öz sermayenizin yeniden bir değerlendirmesini yapmak ilerlemeniz açısından kaçınılmazdır. Bu yazımızda, öz sermayenizin yeniden değerlendirmesini yaparken kullanacağınız yöntemlerden biri olan “Bootstrap” (Yeniden örnekleme) ve bu yöntemin yeni girişimciler için ne gibi durumlarda gerekli olabileceğini inceliyoruz.
Bootstrap nedir?
Asıl amacı eldeki veriden büyük veri setleri üretmek ve yeniden örnekleme yapmak olan Bootstrap, istatistik alanında sıklıkla kullanılan yöntemlerin başında gelir. Bazı parametrelerin istatistiksel çıkarımlarının yeniden çizilmesiyle yapılan ve güvenilir olabilmesi için birkaç kez tekrarlanan bootstrap örnekleme yöntemiyle yapılan varyans tahminleri başarılı sonuçlar verdiğinden, varyans tahminleri konusunda sıklıkla kullanılır. Bunun yanı sıra bootstrap örnek dağılışının normal olmadığı durumlarda veya çok küçük veri setlerinde varyans analizine göre daha kullanışlı bir yöntemdir.
Bootstrap, sınırlı varsayımlara sahip, anlaşılması ve kullanılması oldukça kolay olan ve yoğun matematik formüllerinden uzak bir metottur. Özellikle varsayımların yetersiz kaldığı durumlarda güvenilir sonuçlar veren bootstrap metodu, olasılıkta olduğu gibi güven aralıkları, hipotez testi ve regresyon analizinde de kullanılmaktadır.
Girişimlere sağladığı avantajlar
Genellikle hiç dış kaynaklı yatırım olmadan veya minimum dış sermaye ile sıfırdan bir iş kurmak isteyen girişimler, bootstrap yöntemini kullanırlar. Bootstrap, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) finansmanını sağlamanın bir yoludur. Bu küçük girişimler, öz sermayeyi paylaşmadan veya bankalardan büyük miktarda para ödünç almadan kendi öz kaynaklarını kullanarak işlerini sürdürürler. Genellikle bu küçük işletme sahipleri, iyi bir fikri olduğunu düşünen ancak iş dünyasına yeni atılmış girişimcilerdir. Bootstrap yöntemini kullanan bir işletme, kredi kartlarına, ipoteklere ve dahili finansman kaynaklarına yüksek düzeyde bağımlıdır.
Girişimciler, dış yatırımcıların getirdiği müdahaleler olmadan işlerini yönetebilirler. Böylece, vizyonlarını ve iş stratejilerini tamamen kontrol ederler. Borçlanma veya dış yatırım almadan büyümek, girişimcilerin gelecekte finansal bağımsızlık elde etme potansiyelini artırabilir.
Ayrıca dış yatırımcılarla çalışmadan önce iş modelini ve pazarı test etme şansı, girişimcilerin riskleri daha iyi değerlendirmesine yardımcı olurken, işin gelecekteki büyüme potansiyelini daha iyi anlamalarını sağlar. Son olarak dış finansman almadan başlayan girişimciler, kendi tempolarında büyüme stratejileri oluşturabilir, hızlı büyümek yerine, sürdürülebilir bir şekilde büyümeyi tercih edebilirler.
Girişimciler neden bootstrap uygulamalı?
Girişimci, yeni bir işi tasarlayan, başlatan ve yöneten kişidir. Bootstrap ise genellikle yeni başlayan girişimcilerin tercih ettiği bir yöntemdir. Bir girişimci Bootstrap yöntemini bir iş modeli olarak neden seçmeli diyecek olursak…
Girişimciler, eğer:
-Finansmanı nasıl artıracağını belirlemek istiyorlarsa,
-Yatırımcı aramak için zaman harcamak istemiyorlarsa,
-Yatırımcılarla geliri paylaşmak istemiyorlarsa,
-Ürün tanıtımı ve tedarikçilerle iletişim konusunda eksiklik duyuyorlarsa,
-İş planları oluşturma ve girişimcilik konusunda deneyim eksikliği duyuyorlarsa,
Bootstrap yani yeniden örnekleme metodunu bir iş modeli olarak benimsemelidirler.