İster Z kuşağından ister Boomer kuşağından olun, sahte e-ticaret siteleri tüm yaş gruplarını hedefler. Bunu, popüler markaları indirimli fiyatlara sunarak meşru gibi görünen sahte bir mağaza aracılığıyla yaparlar. Bu sitelerin arkasındaki dolandırıcılar, kurbanlarını tuzağa düşürmek için bir dizi gelişmiş teknik kullanırlar ve yaklaşımlarını genellikle hedeflerinin yaş demografisine uyacak şekilde uyarlarlar.
Her yıl binlerce kişi sahte internet mağazalarına yem oluyor ve ne yazık ki en fazla risk altında olan kişiler, sahte mağazalar hakkında en az bilgiye sahip olan kişiler. Bu yazımızda verileri derinlemesine inceleyerek, dolandırıcıların farklı yaş gruplarını hedeflemek için kullandıkları temel yöntemleri belirledik. Böylece, online dolandırıcılığın maddi ve manevi stresine karşı kendinizi daha iyi koruyabileceğinizi umuyoruz.
Dolandırıcılar davranışlarımızı bize karşı nasıl kullanıyor?
Dolandırıcılar, hedefleri sahte dükkanlarına çekmek için çeşitli psikolojik numaralar kullanıyorlar. Deneyimli dolandırıcılar, insanları neyin harekete geçirdiğini biliyorlar ve hedeflerini yakalamadan onları istismar etmenin yollarını buluyorlar. Online davranışlarımız yaş grubuna göre farklılık gösterse de hepimiz benzer manipülatif tekniklerin kurbanı olabiliriz. Örneğin belirli bir ürün etrafında bir aciliyet duygusu yaratmak bu teknikler arasında yer alabilir. Dolandırıcılar bunu, bir öğeyi sınırlı bir özel teklifin parçasıymış gibi göstererek yaparlar.
Cazip kampanyaları doğru şekilde çerçevelendirerek, hızlı bir yanıt alabilirler. Bu hızlı yanıt, dolandırıcıların en çok ihtiyaç duyduğu şeydir çünkü potansiyel bir hedef, sahte bir mağazanın web sitesinde çok uzun süre gezinirse, sitenin ilk girişinde düşündüğü kadar meşru olmayabileceğini gösteren birkaç işaret fark etmeye başlayabilir.
Z kuşağı
İnternetle büyüyen Z kuşağı tüm nesiller arasında teknik açıdan en iyi olanlar olarak tanımlanıyor ancak bu, onları belirli bir online dolandırıcılık türüne karşı savunmasız hale getiriyor. Z kuşağı, cihazlarıyla nasıl etkileşim kuracağını düşünmek zorunda değil çünkü bu onların ikinci doğası. Bu da bazen farkındalığın azalmasına ve dolandırıcılar tarafından istismar edilebilecek bir güvenlik açığına denk gelmelerine sebep oluyor.
Y kuşağı
Y kuşağı genellikle bir yandan ebeveynleri tarafından kendilerine dayatılan muhafazakâr bir zihniyetle, diğer yandan ekonomik krizlerin maddi etkileriyle uğraşmaya çalışırlar. Bu da genellikle tasarruf etmenin veya para kazanmanın yollarını aradıkları anlamına gelir. Dolandırıcılar bunu bilirler ve bu nedenle Y kuşağını genellikle "e-posta, SMS ve sosyal medya aracılığıyla" dolandırırlar. Y kuşağının satın alma, avans ve borç erteleme gibi dolandırıcılıkların kurbanı olma olasılığı da yüksektir. İronik bir şekilde, onları dolandırıcılığın kurbanı olmalarına sebep olan şey de Y kuşağının mali muhafazakarlığıdır. Bu nedenle, sahte bir mağaza borç erteleme iddiasıyla akıllıca bir yatırım fırsatı gibi göründüğü zaman, Y kuşağı buna kanabilir. Bir teklif gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa, bir an durup düşünmeli ve daima dikkatlice ilerlemelisiniz.
X kuşağı
X Kuşağı, Y ve Z kuşağı kadar teknoloji meraklısı olmasa da interneti sık sık kullanır ancak en aşina oldukları platformlar genellikle mobil uygulamalar değil, e-posta ve SMS gibi platformlardır. Devrim ve yenilik çağında büyümüş olan X kuşağının çoğu, güçlü bir özgüven duygusu ve düzen karşıtı bir tutum geliştirmiştir. Bu da X kuşağını, “verginizi ödemeyi unuttunuz” veya “vergi borcunuzun faizi bulunmaktadır” gibi mesajlar içeren dolandırıcılıklara karşı daha az savunmasız yapar. Bu yaş grubu, kredi veya ödül dolandırıcılığına düşme olasılığı en yüksek olan yaş grubudur.
Boomer kuşağı
Boomer kuşağı internetle hayatlarının oldukça geç bir döneminde tanıştıklarından, bilgisayar veya cep telefonundaki etkileşimler yerine yazılı, yüz yüze ve başka türlü sözlü etkileşimlere eğilimlidirler. Online ürünler satın almak için interneti kullanırken genellikle çok daha şüpheci davranırlar. Birçoğu, biriyle konuşma seçeneğine sahip olacakları fiziksel mağazaları ziyaret etmeyi tercih eder. Şüphecilikleri sayesinde birçok Boomer sahte mağaza dolandırıcılığına kanmaz. Bunun yerine, dolandırıcılar onları telefon veya posta yoluyla kandırır. Daha da kötüsü, birçok yaşlı insanın sosyal olarak izole veya yalnız olabileceği göz önüne alındığında, duygusal durumlarıyla avlanma olasılıkları daha yüksektir.