• Gelecek
  • İnovasyon
  • Podcast Dünyasına Adım Atmak İsteyenler İçin Podcast Rehberi

Podcast Dünyasına Adım Atmak İsteyenler İçin Podcast Rehberi

Podcast Dünyasına Adım Atmak İsteyenler İçin Podcast Rehberi

Günümüzde gelişen teknolojiyle beraber, üretilen ve tüketilen içeriklerin şekilleri değişmeye devam ediyor. Bunlardan biri olan podcast yayıncılığı; yayıncılar, şirketler, markalar dışında bireysel olarak da bilgi paylaşımı yapmayı ya da uzmanlığını aktarmak gibi birçok mecrada yayın yapabileceğiniz bir alan sunuyor. Eğer podcast dünyasına giriş yapmayı düşünüyorsanız hazırladığımız rehberi inceleyerek ilk adımlarınızı atmaya başlayabilirsiniz.

Podcast’in planlaması

Bir podcast başlatmak istiyorsanız öncelikle neden bunu istediğinizi bilmeniz gerekiyor. Bunun için birçok sebebiniz olabilir. Neredeyse hemen hemen her şey için izleyici kitlesi bulabilirsiniz. Bazı sorulara vereceğiniz cevaplar ile bu konuda bir fikir oluşturmaya başlayabilirsiniz:

-Bir tutkuyu daha ayrıntılı keşfedip aynı duyguyu ve ilgi alanını paylaşan kişilerle bağlantı kurmak

-Bir işletme veya şirket için oluşturacağınız içeriklerle yeni insanlara ve müşterilere ulaşmak

-Bir topluluğa ya da bir sektöre bilgi birikiminiz ile eğitim sağlamak, uzmanlığınızı paylaşmak

-Diğer topluluk faaliyetlerini desteklemek

-Sadece eğlenmek, kendinizi yaratıcı bir şekilde ifade etmek için yeni bir yol denemek

-Bir blog veya web sitesi için yazılı ve video içeriği farklı bir mecrada yeniden kullanmak

Podcast’in konusu

Neden bir podcast başlatmak istediğinize karar verdiyseniz sırada konuşacağınız konuyu seçmek geliyor. Bir podcast’in konusu, onun yapısını, tonunu ve akışını tanımlar. Ne hakkında konuşacağınıza karar vermeden önce bazı faktörleri göz önünde bulundurmakta fayda var.

-Konuyu ne kadar önemsediğinizi belirleyin. Eğer bu, üzerinde saatlerce sıkılmadan konuşabileceğiniz bir konu değilse tekrar düşünün.

-Farkınızın ne olduğunu bulun. Benzersiz bakış açınızı ortaya koymak için konuyu hassaslaştırın.

-Maddi ve manevi olarak size geri dönüşünün nasıl olacağını düşünün. Eğer gelir elde etmek gibi bir amacınız varsa gelecekte bunu sağlayabileceğinizi düşünün.

Podcast’in formatı

Bir podcast formatı oluştururken belirli kalıplarla hareket etmenize gerek yok. Kendi benzersiz yapınızı oluşturabilirsiniz. Ya da belirli podcast formatlarından birini kullanabilirsiniz. Her formatın artıları ve eksileri olduğu gibi, bunu en iyi belirleyecek olan hitap ettiğiniz kitle ile beraber siz olacaksınız. Bilinen formatları şu şekilde sıralayabiliriz:

-Monolog podcast

-Birlikte yapılan podcastler

-Röportaj tabanlı podcastler

-Panel podcastleri

-Hikaye anlatan podcastler

Podcast’in adlandırılması, açıklanması ve kategorize edilmesi

Podcast’in ismini seçerken her ne kadar özgür olsak da bazı kurallara dikkat etmek daha güçlü bir etki yaratacaktır. Kısa ve öz isimler her zaman etkili olacaktır. Ancak bunu yaparken yayınınızın içeriğini ve kişiliğini tanımlamayı unutmayın. Konu ile alakalı olmasına dikkat edin.

Podcast’inizin açıklamasını yaparken de arama motoru algoritmalarını göz önünde bulundurun. Podcast açıklaması programınızı yeni keşfedenlere yardımcı olacak ve yeni kitlelere ulaşmanızı sağlayacaktır.

Uygun bir kategori belirlemek podcast’inizin keşfedilebilirliğini iyileştirebilir. Bunun için bir ana kategori ve en az iki alt kategori tercih edebilirsiniz.

Podcast bölümlerinin uzunluğu ve sıklığı

Her podcast’in farklı bir uzunluğu olacaktır. Optimal süreyi belirlemek tabii ki size kalmış. Ancak bazı ipuçları işinizi kolaylaştırabilir. Dinleyicilerin rutinine uymayı unutmayın. Bölümleriniz bir izleyicinin dikkatini kaybetmeden konunun bilgisini iletecek kadar uzun olmalıdır. Ortalama 20-30 dakikalık bir bölüm ilk başlarda daha iyi olacaktır. Kitleniz arttıkça bu süreyi artırabilirsiniz. Eğer 60 dakikalık bir bölümünüz varsa bunu iki bölüm halinde yayınlayabilirsiniz.

Bölümleri yayınlama sıklığınız podcast’inizin başarısını belirleyecek konulardan biri. İçeriklerinizin ne zaman tüketilmesi gerektiğini iyi ayarlayın. Kitlenizin yetişemeyeceği şekilde çok fazla içerik üretmek ilgilerinin kaybolmasına neden olabilir. Aynı şekilde bölümler arasındaki uzun süreçler etkileşimi azaltabilir. Yayın tarihlerinizin planlamasını oluşturun.

Podcast ekipmanları ve düzenleme yazılımları

Podcast için kullanacağınız ekipmanlar, programınızın kalitesini belirleyecektir. Bir mobil cihaz ve bilgisayar bile işinizi görebilir. Ancak kaliteyi sağlamak için belirli bir bütçe oluşturup bazı ekipmanlara yatırım yapmak akıllıca olacaktır. Sağlam bir mikrofon, pop filtre ve kulaklık seti ve internete bağlı bir bilgisayar podcast’iniz için temelleri oluşturacak ve iyi bir seviyeden başlangıç yapmanızı yardım edecektir.

Piyasada bulunan ses kayıt ve düzenleme yazılımları ile podcast kaydınızı gerçekleştirip düzenlemesini yapabilirsiniz. Ücretli ve ücretsiz olarak bulunan bu programlara birkaç araştırma ile ulaşabilirsiniz. Bazı maliyetleri aza indirmek için başlangıçta ücretsiz olan programları tercih edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor