Hepimiz sağlıklı beslenmemiz gerektiğini biliyoruz ama çok azımız bunu tutarlı bir şekilde yapıyoruz. Bu makalede, nasıl sağlıklı besleneceğinize dair pratik stratejileri paylaştık.
Sağlıklı beslenme bilimi
Her beslenme uzmanı ne yiyeceğinizden bahseder ancak asıl tartışılması gereken neden bu şekilde yediğiniz ve bunu nasıl değiştirebileceğinizdir. İyi beslenmenin yararları çoğumuz için oldukça açık: Daha fazla enerjiye sahip olurken sağlığınız da iyileşir ve üretkenliğiniz artar. Sağlıklı beslenme aynı zamanda sağlıklı bir kiloda kalmanızda da büyük bir rol oynar. Bu da tip 2 diyabet, kalp problemleri, yüksek tansiyon ve bir dizi başka sağlık problemi riskinin azalması anlamına gelir.
Peki, sağlıklı beslenmek için bu kadar çok iyi neden varsa, bunu gerçekten yapmak neden bu kadar zor? Bu soruyu cevaplamak için öncelikle neden abur cubur yemek istediğinizi öğrenelim.
Canımız neden abur cubur çekiyor?
Lezzetli bir yemek yediğinizde, bu deneyimi zevkli kılan iki faktör vardır:
İlk faktör, yemeği yeme hissidir. Bu his; tadını, nasıl koktuğunu ve ağzınızda nasıl hissettirdiğini içerir. Gıda şirketleri, bir patates cipsinin en tatmin edici özelliği olan çıtırlığı keşfetmek için milyonlarca dolar harcıyor. Gazozlarda mükemmel miktarda köpürme olup olmadığını test ediyor. İşte bu unsurların tümü, beyninizin belirli bir yiyecek veya içecekle ilişkilendirdiği hissi yaratmak için birleşir.
İkinci faktör ise yiyeceğin gerçek makro besin yapısıdır; yani içerdiği proteinlerin, yağların ve karbonhidratların karışımı. Abur cubur söz konusu olduğunda gıda üreticileri, beyninizi heyecanlandıran ve mutlaka daha fazlasını istemenizi sağlayan mükemmel bir tuz, şeker ve yağ kombinasyonunu arar.
Sağlıklı beslenme nasıl kolaylaştırılır?
Çoğu insan, daha iyi alışkanlıklar edinmenin veya eylemleri değiştirmenin tamamen irade veya motivasyonla ilgili olduğunu düşünür ama son zamanlarda davranış değişikliğinin bir numaralı itici gücünün çevre olduğu çeşitli araştırmalarla ortaya çıkmıştır. Çevreniz, davranışlarınızı şekillendirme konusunda inanılmaz bir yeteneğe sahiptir. Sağlıklı beslenmeyi kolaylaştırmanız adına, karar vericilere seçeneklerin sunulabileceği farklı tasarımlar ve bu sunumun karar verme üzerindeki etkisi olarak tanımlanan “seçim mimarisini” kullanmakla ilgili bazı pratik stratejileri paylaştık.
1.Daha küçük tabaklar kullanın: Daha büyük tabaklar, daha büyük porsiyonlar demektir. Bu da daha çok yediğiniz anlamına gelir. Basit bir değişiklik yapıp akşam yemeğinizi büyük yemek tabakları yerine daha küçük tabaklarda servis ederseniz, gelecek yıl itibarıyla daha az yemek yersiniz.
Bununla ilgili olarak, tabağıma daha az yemek koysam da aynı şey diye düşünüyorsanız bu o kadar basit değil. Büyük bir tabaktan küçük bir porsiyon yediğinizde, zihniniz doyumsuz hisseder. Aynı kısmı küçük bir tabaktan yediğinizde ise daha fazla tokluk hissedersiniz.
2.Daha az gazlı içecek tüketin: Kısa, kalın bardaklar yerine uzun, ince bardakları kullanın. Daha uzun bardaklardaki içecekler gözümüze yuvarlak ve kısa bardaklardan daha büyük görünür. Dolayısıyla beyniniz uzun bardaklardan içtiğinizde daha çok içecek tükettiğiniz şeklinde algılar.
3.Yiyeceklerinizde kontrastı yüksek olan tabaklar kullanın: Tabağınızın rengi yemeğinizin rengiyle eşleştiğinde kendinize daha çok yemek koyma olasılığınız yükselir çünkü beyniniz porsiyonunuzun büyüklüğünü tabaktan ayırt etmekte zorlanır. Bu nedenle, koyu yeşil ve koyu mavi, makarna ve patates gibi hafif yiyeceklerle kontrast oluşturduğundan bu, muhtemelen daha az servis edeceğiniz anlamına gelir.
4. Sağlıklı yiyecekleri görünür bir yerde sergileyin: Örneğin, evden çıkmadan önce ön kapının yanına veya geçtiğiniz başka bir yere bir kâse meyve veya fındık koyabilirsiniz. Acıktığınızda ve aceleniz olduğunda, ilk gördüğünüz şeyi alma olasılığınız daha yüksektir.
5. Sağlıksız yiyecekleri paketleyin: Gözden ırak, gönülden ırak deyimi gerçek oluyor. Yemek yemek sadece fiziksel bir olay değil, aynı zamanda duygusal bir olaydır. Zihniniz genellikle gözlerinizin gördüklerine göre ne yemek istediğini belirler. Bu nedenle, sağlıksız yiyecekleri paketlerseniz veya daha az göze çarpan yerlere saklarsanız, onları yeme olasılığınız azalır.
6. Sağlıklı gıdaları daha büyük paket ve kaplarda, sağlıksız gıdaları ise daha küçük ambalajlarda ve kaplarda saklayın: Büyük kutular ve kaplar daha çok gözünüze çarpar, mutfağınızda ve kilerinizde yer kaplar. Sonuç olarak, onları fark etme ve yeme olasılığınız daha yüksektir.