Uzay Çalışmalarının Hayatımıza Kattığı Ürün ve Teknolojiler

Uzay Çalışmalarının Hayatımıza Kattığı Ürün ve Teknolojiler

Teknoloji gelişti, gelişmeye devam ediyor ve bunun sonucunda birçok yeni ürünle tanışıyor, yeni teknolojilere ayak uydurmaya çalışıyoruz. Bazı ürünlere ve teknolojilere ise çoktan alıştık. Fakat farkında olmadığımız bir şey var! O da kullandığımız ürün ve teknolojilerin birçoğunun hayatımıza uzay çalışmaları sayesinde girdiği… Bu şaşırtıcı gerçeği ve ilgili ürün ile teknolojilerin hangileri olduğunu bildiğinizde, kullanım sırasında onlara çok daha farklı bir gözle bakacağınıza eminiz. O halde hemen listeye göz atalım…

Uzay çalışmalarının bize kazandırdığı ürün ve teknolojiler

-Toz gıdalar

Uzay yolculuklarının ne kadar uzun sürdüğünü hepimiz biliriz. Böyle bir durumda gıdaları depolamanın zorluğunu tahmin edebilmemiz de zor değil. Hal böyle olunca; hem kolay hazırlanıp uzun süre dayanabilen hem yer kaplamayan gıdalara ihtiyaç duyulmuş ve bu gereksinim ile birlikte toz gıdalar ortaya çıkmış.

-Bebek mamaları

Geri dönüşüm ajanı olarak uzay çalışmalarında kullanılan alglerden; sebzeye benzeyen alg tabanlı bir yağın geliştirilmesinin ardından, bunun DHA ve ARA adlı doymamış yağ asitlerini bol miktarda barındırdığı görülüyor. Anne sütünde yoğun olarak bulunan bu yağ asitlerinin, bebeklerin fiziksel gelişimleri bakımından olduğu kadar, zihinsel gelişimleri bakımından da çok faydalı oldukları biliniyor. Böylece, o zamanlar bebek mamalarında yer almayan, astronotların öğünü olan toz gıdalar bebek mamalarına da katılmaya başlanıyor.

-İnsülin pompaları

Kan şekeri seviyesini takip ederek, gerekli durumlarda vücuda insülin salınması için sinyal veren ve günümüzde diyabet hastaları için kurtarıcı olan insülin pompaları da varlıklarını astronotların sağlık durumlarının izlenebilmesinde yaşanan sıkıntılara borçlular. Bu sıkıntılar sayesinde araştırmacıların arayışlara girmeleri, insülin pompalarını hayatımıza sokmuş durumda.

-Ultrasonlar, bilgisayarlı tomografiler, MRI cihazları

Bulunduğumuz dönemde sağlık sektöründe çok yaygın olarak kullanılan ultrason, bilgisayarlı tomografi ve MRI cihazı gibi tarama yöntemleri; uzaydan net ve detaylı görüntü alabilme ihtiyacı sayesinde hayatımıza girenlerden.

-Hasta başı monitörleri

Şu anda hasta başı monitörü olarak kullanılan monitörler, uzay yolculuğu sırasında sağlık kontrolü yapabilmek için tasarlanmış cihazlar arasında yer alıyor.

-Kanser dedektörleri

Kanser dedektörlerinin doğuşu, uzay gereçlerindeki kusurların bulunabilmesi amacıyla yapılan çalışmalara dayanıyor.

-Kulak termometreleri

Gök cisimlerinin sıcaklığını ölçmede kullanılan kızılötesi sensörler sayesinde kulak termometreleri hayatımızda yer alıyor.

-Protezler

Engelli kişilerde kullanılan protez uzuvlar; uzay araçlarının sahip oldukları hareket ve robotik algılama yeteneğinin, aynı zamanda da bu araçları kontrol edebilmek amacıyla ilerleyen teknolojilerin sayesinde geliştirildi. Bu teknoloji günümüzde de gelişimini sürdürüyor.

-GPS

Aranılan adresi kolaylıkla bulabilmeyi, karşı tarafa konum iletebilmeyi sağlayan GPS teknolojisinin uzay araçlarının konumlarını belirleyebilmek için geliştirildiklerini biliyor muydunuz? Hem coğrafi konum hem saat bilgisi verebilen bu küresel konumlama sistemi günümüzde de gök mekaniği hesaplamalarında ve gezegen keşiflerinde kullanılmaya devam ediyor.

-Nesnelerin İnterneti (IoT)

Gömülü Web Teknolojisi (Embedded Web Technology) olarak bilinen ve NASA tarafından astronotların uzaktan deneyler yapabilmeleri için geliştirilen yazılım, Nesnelerin İnterneti’nin doğmasını sağladı.

-Dayanıklı lensler

Önceleri cama benzeyen maddelerden üretilen lenslerin, dolayısıyla da gözlüklerin kırılmaya dayanıklı olabilmeleri açısından plastik tercih edilmeye başlanması ancak bunun da çizilmeyi beraberinde getirmesi ile beraber astronotların kasklarındaki vizörlerde ve havacılık ekipmanlarında kullanılan film sayesinde dayanıklı lensler ve gözlükler elde edildi.

-Hafızalı köpükler

Omurgayı destekleyen bel yastıklarında, minderlerde, yataklarda, sporcu kasklarında kullanılan hafızalı köpükler, astronotların kalkışları ve inişleri sırasında G kuvvetinin etkisini hafifletici etki yaratmaları ve güvenli, özelleştirilebilir koltuk tasarımı sağlamaları amacıyla kullanılıyorlardı.

İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor