Finansal okuryazarlık, kişisel finansal yönetimi, bütçeleme ve yatırım dahil olmak üzere çeşitli finansal becerilerini anlama ve etkin bir şekilde kullanma yeteneğidir. Bir başka deyişle, “finansal okuryazarlık” kişilerin finansal varlık ile ilişkisinin temelini oluşturarak ömür boyu sürecek olan bir öğrenme yolculuğudur. Söz konusu finansal okuryazarlık olduğunda her yaştan insan bu sürece katılabilir. Ancak eğitime erken yaşta başlandığı takdirde kişinin finansal yatırımlarına ait tüm süreç kontrol altında ilerler.
Eğitimciler, gençlerin finansal okuryazarlığa mümkün olan en erken sürede ulaşması için birçok çalışmaya imza atıyorlar. Finansal okuryazarlık eğitimini genç yaşta almaya başlayan bir öğrencinin akıllıca finansal kararlar verme yeteneği üzerinde doğrudan bir etkisi olduğu, bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkıyor. Aynı zamanda başarılı bir şekilde paradan tasarruf etme, akıllıca bütçeleme ve yatırım yapma olasılıkları da finansal okuryazarlık sayesinde daha da artıyor.
Son yıllarda finansal ürünler ve hizmetler toplum genelinde giderek daha yaygın hale gelmeye başladı. Önceki kuşaklar alım işlemlerini nakit olarak gerçekleştirmiş olsa da bugün kredi ve banka kartları ile para transferleri gibi çeşitli ürünler çok daha popüler hale geldi.
Finansal okuryazarlık çatısı altına girebilecek birçok beceri olmasına rağmen, öncelikli örnekler arasında “hane bütçesi, borçların nasıl yönetileceği ve ödeneceğini öğrenme ile farklı kredi ve yatırım ürünleri arasındaki değerlendirme” sayılabilir. Finansal okuryazarlığın önemli bileşenlerini gelin birlikte inceleyelim.
Bütçelemenin temellerini öğrenmek
Bütçe oluşturmak ve sürdürmek, mali durumunuzu kontrol altında tutmanın en temel noktalarından biridir. Günümüzde bütçenizi oluşturmak için çeşitli web sitelerinden yardım alarak işinizi kolaylaştırabilir bu araçlar sayesinde mali durumunuzu kontrol altında tutabilirsiniz. Böylelikle birikiminizin gerçekte nereye gittiği konusunda bilgi sahibi olursunuz. Bütçelemenin temellerine hakim olmak, gelirinizin nereden geldiği ve varlığınızın nereye gittiği konusunda bilgilenmek, finansal okuryazar olmak isteyen kişilerin öğrenmeye başlaması gereken yerdir.
Faiz oranlarını anlamak
Finansa dair detayları öğrenirken faiz gibi farklı kavramları anlamak da oldukça önemli. Faiz oranları konusunda bilgi sahibi olmanız sadece daha fazla tasarruf etmenize yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda borç almak ile gelecek yıllarda ihtiyacınız olandan çok daha fazlasını geri ödemek arasındaki farkı anlamanızı da sağlayacaktır.
Tasarrufa öncelik vermek
Kimi zaman bireyler, geleceği çok uzakta gördükleri için emeklilik ve birikim gibi konuları öncelikleri arasına dahil etmiyor. Yine de finansal durumu korumanın en önemli yollarından biri tasarruftur. Tasarruf etmeyi öğrenmek, tüm hayatınıza entegre edeceğiniz bilgi, uygulama ve becerileri kazanmanıza yardımcı olabilir.
Tasarrufa başlamak için öncelikle kendinize küçük bir hedef belirleyebilirsiniz. Sonrasında zamanla haftalık ya da aylık hedefinizi artırabilirsiniz.
Kimlik hırsızlığı sorunları ve güvenlik
İçinde bulunduğumuz modern dünyada, kimlik hırsızlığı her zamankinden daha yaygın hale geldi. Bu nedenle finansal okuryazarlığın ilk adımlarından birisi, “güvenlik yönlendirmelerini uygulayarak finansal varlıklarınızı korumak” olarak öne çıkıyor.
Günlük hayatın koşuşturması içerisinde finansal konularda farklı kaynaklardan okumalar yapmak için her zaman fırsatınız olmayabilir. Bunun yerine bireysel finans, birikim ve tasarruf konularını ele alan kısa ve faydalı podcast yayınlarını dinleyebilirsiniz. Sürdürülebilirlik ve finansal okuryazarlıkla ilgili daha fazla bilgiye sahip olmak istiyorsanız Yapı Kredi’nin Sürdürülebilirliği Konuşalım; ek olarak yeni teknolojiler ve inovasyon alanındaki gelişmelerle ilgileniyorsanız, Ekonomiyi Konuşalım ve Geleceği Konuşalım podcast kanallarını takip etmenizi öneririz.