Sentetik Yakıt: Elektrikli Araçlara Alternatif Olabilir mi?

Sentetik Yakıt: Elektrikli Araçlara Alternatif Olabilir mi?

Sentetik yakıt, içten yanmalı motorlu araçların şu anda fosil yakıtlarla olduğu gibi çalışabileceği, ancak karbon emisyonlarını ve zararlı partikül maddeyi büyük ölçüde azaltacağı fikriyle ortaya çıkan ve etkili bir şekilde benzin veya dizelin çevre dostu bir kopyası olarak adlandırılan yakıttır. Her ne kadar günümüzde ismini yaygın olarak duyursa da sentetik yakıtın patenti 1900’lerin başında alınmıştır. Ancak alternatifleri ön plana çıktığından sentetik yakıt uzun bir süre geri planda kalmıştır.

Daha çevreci bir fikirle ortaya çıkan sentetik yakıtta ana fikir diğer yakıtlar gibi yaygın olarak kullanılması üzerine kurulmuştur. Yani sentetik yakıt almak için bir yakıt pompasına gideceksiniz, arabanızı dolduracaksınız ve yola çıkacaksınız. Ancak bunun için benzin ve dizel gibi yenilenemeyen yağ kullanmak zorunda olmayacaksınız. Teoriye göre onu çalıştıran arabalar tarafından üretilen ve daha hafif olduğu bilinen karbon daha sonra daha fazla yakıt üretmek için kullanılacaktır.

Sentetik yakıtlar yalnızca yenilenebilir enerji yardımıyla ortaya çıkarılır. İlk aşamada sudan hidrojen üretilir, ardından sıvı yakıt üretmek için karbon eklenir. Bu karbon, endüstriyel işlemlerden geri dönüştürülebilir bir şekilde veya hatta filtreler kullanılarak havadan yakalanabilir. Karbon ve hidrojenin birleştirilmesi daha sonra benzin, dizel, gaz ve hatta kerosen olabilen sentetik yakıtla sonuçlanır.

Doğa dostu üretim ve sürdürülebilir yaşam tarzı ile gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakma fikriyle birçok teknoloji geliştiriliyor. Söz konusu otomobil olunca sürdürülebilirlik ve çevre adına atılan ilk adımlardan biri elektrikli araçlar oldu. Bu araçların daha da yaygınlaşması adına birçok yere şarj üniteleri kuruldu, şirket araçlarının elektrikli olması teşvik edildi, birçok yeni model üretildi. Şimdi ise sentetik yakıtların elektrikli araçlara alternatif olup olamayacağı tartışılıyor.

Sentetik yakıtlar yenilenebilirdir ancak çevre dostu olup olmadığı, üretim süreçlerinin nasıl yürütüldüğüne bağlıdır. Bu üretimi yapmak için çok fazla enerji gerektiğinden, yenilenemeyen kaynaklardan elektrik veya diğer yakıtların kullanılması, ilk etapta sentetik yakıtları etkisiz hale getirebilir. Teorik olarak, sentetik yakıtlar üretmek için kullanılan karbon, onu yakan arabaların havaya pompaladığı miktara eşit olacak ve bu nedenle karbonu çalıştırmak için nötr hale getirecektir. Henüz elektrikli araçların tam olarak alternatifi olacağı söylenmese de sentetik yakıtlarla ilgili araştırmalar sürmeye devam ediyor. 

Ryan Hirons’ın makalesine göre şu anda ticari olarak mevcut olmadığı için tamamen sentetik yakıtlarla çalışacak bir araç satın almanız mümkün değil.[1] Ancak üreticiler, liderlerden biri olan Porsche ile bu yakıtların gelişimini hızlandırmak için çalışıyor. Mazda da aynı zamanda bu teknoloji için çalışmaktadır. Büyük markaların da katkı ve çalışmalarını gördükçe yeni bir arabayı sentetik yakıtla doldurmanın çok uzun sürmeyeceği söylenebilir. 

Geliştirilmesi ve yaygınlaşması için biraz daha zamana ihtiyaç olan sentetik yakıtlara şimdilik benzinin neredeyse dört katı kadar fiyat biçileceği tahmin ediliyor. Bu aynı zamanda eşdeğer miktarda menzil gitmek için bir elektrikli arabayı şarj etmekten çok daha fazla bir miktar. Çoğu şeyde olduğu gibi sentetik yakıtların daha da geliştirilmesi bu maliyetlerin düşmesini sağlayabilir. Ancak bunun için üreticilerin biraz daha zamana ihtiyacı var.



[1]https://www.carwow.co.uk/blog/synthetic-fuels-explained#gref

İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor