İklim değişikliğini kontrol altına alabilmemiz için küresel ısınmanın 1,5 derecenin altında kalması gerektiğini biliyoruz. Eğer önümüzdeki 40 yıl boyunca karbon emisyonlarını sıfırlayabilirsek bunu başarabiliriz. Ancak bunu yapabilmemiz için en geç 2030 yılına kadar fosil yakıt kullanımından vazgeçmemiz gerekiyor.
Fosil yakıt veya diğer adıyla karbon yakıt nedir diye soracak olursanız; yenilenemeyen ve dolayısıyla da çevre kirliliğine neden olan yakıt türü olduğunu söyleyebiliriz. Odun, kömür, petrol, doğal gaz gibi yakıtlar fosil yakıtlar içine girerken; güneş, rüzgâr, elektrik enerjisi gibi enerji kaynakları, yenilenebilir enerji kaynakları içine giriyor. Fosil yakıtlar günümüzde her ne kadar yaygın olarak kullanılsalar da çevre kirliliğine sebep olmaları gibi olumsuz etkileri nedeniyle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı önem kazanıyor ve teşvik ediliyor.
Küresel ısınmayı en fazla 1,5 dereceyle sınırlı tutmamız hala mümkün fakat zaman daralıyor ve görünen o ki, bu hedefin önündeki engel sanıldığı gibi fiziki değil; engel küresel boyutta toplum olarak yaptığımız tercihler. Eski bir kömür santralini açık bırakmak, yeni bir petrol sondajı gerçekleştirmek, dizel bir araç satın almak; bu tercihlere verebileceğimiz örneklerden sadece birkaçı.
Tercihlerimizi fosil yakıt kullanımı yerine, fosil yakıt altyapılarını sıfır-karbon alternatifleriyle değiştirmekten yana yapabilirsek; küresel ısınmanın 1,5 derecenin altında kalmasını sağlayabiliriz. Bu yönde doğru bir planlama yapıp uygulamaya geçirebilirsek, sürdürülebilir bir iklim için son şansımızı kaybetmemiş oluruz.
Tüm bu nedenlerden dolayı; otomobil, uçak, gemi, fabrika, enerji santrali gibi fosil yakıt altyapılarında ihtiyaç duyulan değişiklikleri yapıp fosil enerji kullanımını bırakmamız ve bundan sonrasında da fosil enerji kullanan herhangi bir enerji platformu inşa etmememiz gerektiği açık bir şekilde görülüyor. Tüm enerji altyapılarını sürdürülebilir şekilde yeniden düzenlememizin şart olduğu fark ediliyor. Her ne kadar şu anda birtakım çalışmalar yapsak da bu çalışmalar yeterli olmuyor ya da yeterince hızlı ilerlemiyor.
Peki fosil yakıt kullanımını azaltmak için neler yapabiliriz?
Fosil yakıt kullanımını azaltmak için neler yapabiliriz?
-Yandığında çevreyi kirleten ve yenilenemeyen yakıtlar olan; odun, kömür, petrol, doğal gaz gibi fosil ya da diğer adıyla karbon yakıtlar yerine güneş, rüzgâr, elektrik enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanabilir, fosil yakıtlara bağımlılığımızı azaltabiliriz. Güneş enerjisiyle çalışan paneller kullanabilir, rüzgârdan enerji üreten türbinler kurarak etrafımızdaki evlerin enerji ihtiyaçlarını karşılayabiliriz.
-Gereğinden fazla enerji kullanımından kaçınarak enerjiden tasarruf edebiliriz.
-Ulaşım tercihlerimizi değiştirebilir; bireysel araç kullanımını mümkün olduğunca azaltarak yürüyebileceğimiz mesafelere yürüyebilir, kısa mesafelerde bisiklet kullanabilir, toplu taşıma araçlarını tercih edebilir ve uçak kullanımımızı azaltabiliriz.
-Elektrikli araçlar üretebiliriz.
-Fosil yakıtı daha az kullanan motorlar üretebilir ve fosil yakıt kullanımından tasarruf edebiliriz.
-Bina yalıtımına önem verebiliriz.
-Geri dönüşümün hızlandırılmasına ve artırılmasına katkıda bulunabiliriz.