Eko-Moda: Daha Ekolojik Bir Şekilde Giyinmenin Basit Yolları

Bir giysiyi üretme aşamaları, pamuğun zararlı ve yenilenmeyen yollarla yetiştirilmesi veya yıkandıktan sonra denizlere ulaşan naylon gibi plastik liflerden yapılmış sentetik tekstiller üretmek gibi aşamaları içeriyor. Dahası bu giysiler, boyalar ve diğer kimyasallarla birleşiyor ve çoğu zaman üretildiği yerden bir başka yere taşınıyor. Bu taşınma süreci de oldukça kirletici olan nakliye maliyetlerine sebep oluyor. Bir başka sıkıntı da tekstil sektörünün insan gücünün ucuz olduğu ve sosyal hakların korunmadığı, gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkelerde çalışanların çoğu zaman kötü koşullarda çalıştığı bir sektör olması.

Tüm bu nedenlerle moda davranışlarınızı çevre dostu bir giyim endüstrisi ile daha uyumlu hale getirmek önemli. Peki, daha ekolojik giyinmenin bir yolu var mı? Çevreyi korumak için ne tür kıyafetler giymeli ve satın almalısınız? Nasıl daha etik alışveriş yapabilir ve daha sorumlu bir modayı destekleyebilirsiniz? Podcast'imizin bu bölümünde daha yeşil, daha etik ve sorumlu bir moda adına uygulayabileceğiniz basit ipuçlarını paylaşacağız.

Uzun ömürlü ve yüksek kaliteli giysiler satın alın

Ekolojik giysiler tüketmek için geri dönüştürülmüş malzemelerden veya yenilikçi bambu liflerinden yapılmış kumaşların kullanıldığı belirli ürünlere yönelmeniz gerektiği sıklıkla söylenir. Bazen bazı pamuk veya yün türlerinden kaçınmanız ve liyosel veya keten gibi lifleri tercih etmeniz gerektiğini de duymuş olabilirsiniz. Ancak daha ekolojik bir yöne gitmek istiyorsanız yapabileceğiniz daha iyi bir şey var.

Giysiler üzerinde yapılan yaşam döngüsü analizleri giysilerimizin çevresel etkisinin ana belirleyicisinin kullanım ömürleri olduğunu gösteriyor. Elbette bazı kumaş türleri veya işlemler diğerlerinden daha çevre dostudur. Ancak burada çevreyi en çok etkileyen şey bu giysiyi iyi durumda ve kullanılabilir durumda tuttuğunuz süredir.

Modanın çevresel etkisini azaltacak en önemli faktörlerden bir diğeri de kalitedir. Kaliteli ve dayanıklı malzemelerden yapılmış ürünler satın alırsanız onları daha uzun süre saklarsınız. Bu da satın almalarınızın etkisini büyük ölçüde azaltır. Bu nedenle alışveriş yapıyorsanız ve çevreci olmak istiyorsanız ihtiyacınız kadarını satın almalısınız.

Giysilerinize iyi bakın

Az önce bahsettiğimiz nedenlerle kıyafetlerinizi doğru kullanmayı ve korumayı da öğrenmelisiniz. Bu özellikle iki sebepten dolayı önemlidir. Birincisi elbette kıyafetlerinize iyi bakmak önemli Kıyafetlerinizin ömrünü uzatıyor. Örgülerinizi çamaşır makinesinde kurutmayla 60 derecede yıkarsanız uzun süre dayanmasını beklememelisiniz. Yıkamalarınızı doğru yapabilmek için kıyafetlerinizin üzerindeki etiketleri okumalısınız. Çünkü bazı giysilerin elde yıkanması veya kuru temizlemeye götürülmesi gerekebilirken bazıları soğuk bazıları da daha sıcakta yıkanabilir. Ancak bakım konusu aynı zamanda kıyafetlerinizi giyme şeklinizle de ilgilidir. Örneğin aynı ayakkabı her gün art arda giyinmemelidir. Özellikle deri ayakkabılarda malzemenin bir gün boyunca nefes almasına izin verirseniz çok daha uzun süre kullanabilirsiniz.

İkinci sebep çevresel etkilerin çoğunun giysileri kullandığımızda meydana gelmesi. Yaşam döngüsü analizleri, karbondioksit emisyonları ve enerji tüketimi gibi çevresel etkilerin en büyük payının özellikle yıkama nedeniyle kullanım aşamasında meydana geldiğini gösteriyor. Bir giysiyi her yıkadığımızda çamaşır makinesini çalıştırmak ve suyu ısıtmak için enerji kullanıyor, bunun üzerine bir de kurutma seçeneğini kullanırsak harcanan enerji oldukça yükseliyor.

Eko-moda daha sürdürülebilir bir moda için gerekli ve önemli bir adımdır. Doğal kaynaklarımız sınırlı ve iklim değişikliği endişe verici bir oranda gerçekleşiyor. Neyse ki markalar ve tasarımcılar artık modanın çevresel ve sosyal etkisini en aza indiren çarpıcı tasarımlar ve stiller yaratabiliyor. Sonuç ise aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda yeni çevre dostu giysi ve tüketiciler için daha sorumlu bir gardırop.

İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor