MBTI yani Myers-Briggs Type Indicator (Myers-Briggs Tip Göstergesi); Isabel Myers ve Katharina Cook Briggs tarafından, ünlü psikiyatrist Carl G. Jung’un kişilik/karakter analizleri dikkate alınarak hazırlanmış kişilik çözümleme çalışması olarak tanımlanıyor. 1921’de Psychological Types kitabında önerilen metodoloji, o zamandan beri kişilik/karakter analizi, kişisel gelişim, takım formasyonu alanlarında dünyada kabul görüyor.
Kişilik farklılıklarının değerini vurgulayan, insanların dünyayı algılayışları ve karar verişleri konusunda farklı psikolojik tercihleri ortaya koyan iç gözlemsel öz bildirim anketi olan MBTI, 2. Dünya Savaşı yıllarında kadınların endüstriyel alanlarda iş hayatına girmelerinin ardından, kendilerine en uygun alanı seçerek verimli olmalarını sağlamaları için geliştirilen bir kişilik kuramı olarak karşımıza çıkıyor.
Günlük yaşam tercihlerimizde doğal tercihimiz yetkin olduklarımızdan yana olurken, yetkin olmadığımız alanlarda tercihler yaptığımızda bu alanlarda kendimizi geliştirsek de bize acemilik hissi veriyor, zorlayıcı oluyor ve çaba gerektiriyor. Kişilik tipimize uygun tercihi yaptığımızda kendimizi yetkin, doğalvecanlı hissediyoruz.
Myers-Briggs yaklaşımı, 16 farklı kişilik tipi olduğunu ortaya koyuyor. Bu 16 kişilik tipi, 4 farklı kişilik özelliğinin farklı bir araya gelişlerinden meydana geliyor. MBTI kombinasyonları; insanların dikkatlerini ve enerjilerini odaklamayı tercih ettikleri yere (içedönük, dışadönük), bilgiyi alma tercihlerine (sezgilerle, duyularla), karar alma şekillerindeki tercihlerine (düşünerek, hissederek)ve dış dünyaya yöneliş şekillerine (algısal, yargısal) göre farklılık gösteriyor. Kişilik farklılıklarını tanımlamak için bazı harfler kullanılıyor. Aşağıda yer alan 8 harfin kombinasyonundan; ISFJ, ESTP, INFJ gibi 16 farklı MBTI özelliği ortaya çıkıyor. Uzun çalışmalarla hazırlanan soruların bulunduğu anketlerle, bu özelliklerin hangilerinin daha fazla olduğu baz alınarak kişilik tipine karar veriliyor.
I:İçe dönükler
E:Dışa dönükler
S:Sağduyulular, duyumsayanlar
N:Sezgilerini kullananlar
T:Düşünenler
F:Hissedenler
J:Yargılayanlar
P:Kavrayanlar
Şimdi her bir 4’lü grupta bulunan toplam 16 kişilik özelliğine göz atalım:
Zanaatkarlar
-Kurucular (ESTP)
Kendilerinden emin ve girişimcidirler, yönlendirip harekete geçirirler. İletişimde başarılıdırlar, zeki ve hazır cevaptırlar.
-Ustalar (ISTP)
Teknik konularda ustadırlar. Pratiktirler, şu ana odaklıdırlar, her eylemin sonucu olduğunu düşünürler. Kendi istekleriyle hareket ederler.
-Oyuncular (ESFP)
Sahne sanatlarına yatkındırlar, halkla ilişkilerde başarılıdırlar. Eğlenceyi severler. Yalnız kalmamak için arkadaşlarının isteklerine uyum sağlarlar.
-Düzenleyiciler (ISFP)
Güzel sanatlara düşkündürler, kendilerini sanatla ifade ederler. Sezgileri kuvvetlidir, acıya duyarlıdırlar, yufka yüreklidirler.
Vasiler
-Amirler (ESTJ)
Sorumluluk sahibidirler, düzen için kural yaratmada başarılıdırlar, kuralları dayatırlar. Liderdirler, iş birliği beklerler, toplulukları desteklerler. Aile içinde vefalıdırlar.
-Müfettişler (ISTJ)
Görev insanıdırlar, otoriteye inanırlar, her şeyin doğru yapıldığını görmek isterler, katı profil çizerler, özenli ve saygıdeğerdirler. Eskiyi yeniliğe tercih ederler.
-Destekçiler (ESFJ)
Diğer tipler arasında en sosyal olanıdırlar. Hizmet kuruluşlarında çalışırlar, ihtiyaç karşılamada destekçidirler. Eleştiri ve kayıtsızlık karşısında yaralanırlar.
-Koruyucular (ISFJ)
Başkalarının güvende olması için hizmet ederler. Kaynakların savurgan kullanılmasına dayanamazlar. Kıymetleri bilinmese de uzun saatler çalışırlar.
İdealistler
-Öğretmenler (ENFJ)
Gruplardaki öğrenme ihtiyacını karşılarlar, öğrencilerin potansiyellerini açığa çıkarırlar. İletişimleri kuvvetlidir, insanlara şefkat gösterirler, kolay incinirler.
-Danışmanlar (INFJ)
Manevi değerlere önem verirler, hisleri normal dışı denecek kadar kuvvetlidir. Kişilik gelişimi rehberliği yapmaktan hoşlanırlar, yazın alanında başarılıdırlar.
-Şampiyonlar (ENFP)
Başkalarının hayatını etkileyen olayları anlamak isterler, insanlara ilham vererek ikna güçleriyle onları harekete geçirirler. Yenilikleri severler, bağımsızlıklarına düşkündürler.
-Şifacılar (INFP)
Varlık için uğraşırlar, başkalarındagörülmeyen bir şefkat duyguları vardır. Sembolleri okuma konusunda yeteneklidirler.
Akılcılar
-Mareşal (ENTJ)
Yönetmeye yatkındırlar, koordine yetenekleri vardır. Öngörülü, lider, sistematik, sabit fikirlidirler.
-Tepe yöneticiler (INTJ)
Rütbeleriyle otorite kurarlar, kendilerine çok güvenirler. Geçmişe takılı kalmazlar, pratik çözüm üretirler.
-Kaşifler (ENTP)
Mekanik sistemlere hakimdirler, her konuya meraklıdırlar. Tek adam pozisyonunda olmak isterler.
-Mimarlar (INTP)
Düşünceye vedile önem verirler. Analizcidirler, mantıklıdırlar, asosyal ve sakindirler.