• Gelişim
  • Girişim
  • Yeni Nesil ve Girişimcilik: Z Kuşağı Girişimciliğe Neden Daha İlgili?

Yeni Nesil ve Girişimcilik: Z Kuşağı Girişimciliğe Neden Daha İlgili?

Yeni Nesil ve Girişimcilik: Z Kuşağı Girişimciliğe Neden Daha İlgili?

Z kuşağı, Y kuşağından hemen sonraki nesli yani 2000 ve sonrasında doğan kuşağı kapsıyor. Teknolojinin içine doğmuş ve internetsiz dönemi hiç yaşamamış olmaları nedeniyle “internet kuşağı” olarak da bilinen bu kuşak, içine doğmuş oldukları şartlar nedeniyle diğer kuşaklara göre birtakım farklılıklar gösteriyor.

Teknoloji merkezli ve çok odaklı yaşam tarzını benimsiyor olmaları; hayata bakış açılarını, başarı tanımlarını, geleceğe yönelik seçimlerini, iş hayatında önemsedikleri değerleri etkiliyor. Önceki nesillerden öğrendiklerini analiz ederek pratik bir şekilde uygulamaya geçiren, kendi kuşaklarından genç insanların başarılı şirketler kurduğunu görerek yetişen bu nesil; araştırıp sorguluyor, başarılı girişimcileri takip ediyor, risk alıp deniyor, kendi geleceğini yaratıyor.

Araştırmalara göre Z kuşağı, kariyerleri söz konusu olduğunda sorumluluk almayı seviyor ve sıfırdan başlamaktan korkmuyor. Bir Gallup çalışması; 9 ve 12. sınıflardaki 10 öğrenciden 8’inin kendi işinin patronu olmak istediğini ortaya koyuyor. Millennial Branding tarafından yapılan bir çalışma da; lise öğrencilerinin %72’sinin, üniversite öğrencilerinin ise %64’ünün kendi işini kurmak istediklerini gösteriyor. Universum İdeal İşveren Araştırması’nın 2017 verileri; gençlerin girişimciliklerini ve yaratıcılıklarını kullanabilecekleri bir kariyer hedeflediklerini gözler önüne seriyor. Z kuşağı öğrencilerinin çalışma bulguları; kadınların erkeklere kıyasla daha girişimci olduklarını, çalışan bir babanın bulunduğu ailedeki Z kuşağı bireylerinin kendi işini kurmak konusunda daha kararlı olduklarını ortaya çıkarıyor.

Kendi işini kurma hayali olan %58’lik grubun %14’ü bu hayalini gerçekleştirmiş durumda. Peki Z kuşağının bu girişimcilik eğilimi nereden geliyor? Hep beraber, Z kuşağının girişimciliğe neden bu kadar ilgili olduğunu, onları girişimciliğe teşvik eden faktörleri inceleyelim.

Z kuşağı, girişimci olmak konusunda neden bu kadar istekli?

-Z kuşağının, teknolojinin içine doğmuş olmalarından kaynaklanan kişilik özellikleri ve bu doğrultuda gelişen yetenekleri; kuşkusuz girişimcilik isteklerini şekillendiren en önemli faktörler arasında yer alıyor. Z kuşağının kişisel hırsları ile cesaretlerinin yüksek olması, girişimciliğe ve inovasyona yatkınlıkları; girişimciliğe olan ilgilerini artırıyor.

-Z kuşağının aileleri çocuklarını girişimcilik konusunda destekliyorlar ve bu konudaki yeteneklerinin gelişimini teşvik ediyorlar. Erken yaşta iş dünyasını deneyimleme fırsatını onlara sunarak, ilerleyen yıllarda kendi işini kurma yolunda ilerlemeleri için yol gösterici davranıyorlar.

-Genç kuşak, küçük işletme modellerinin ekonominin belkemiğini oluşturduğunun farkında ve bu durum onları kendi işlerini kurmak ya da başarı vadeden bir start-up’a girmek konusunda heyecanlandırıyor.

-Özel programların ve kaynakların varlığı, network oluşturabilme fırsatları, internetin ve sosyal medyanın gücü; girişimcilik ruhunu aşılıyor ve kendini geliştirmeyi kolaylaştırıyor.

-Mevcut iş koşulları ve bu koşulların Z kuşağının beklentilerinden farklı oluşu onları, işe girmek yerine kendi işlerini kurmaya yönlendiriyor.

-Serbest çalışma imkanı sunan platformlar ile kendi içeriğini oluşturup tanıtmanın mümkün olduğu sosyal medya sayesinde potansiyel müşterilerle bağlantı kurmak kolaylaşıyor ve girişimcilik için bir altyapı oluşmuş oluyor. 

İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor