E-ticaret ve Online Dolandırıcılık

E-ticaret ve Online Dolandırıcılık

Dolandırıcılar, online alışveriş sitelerini hedeflemek için çalıntı kredi kartı, kullanıcı adı ve parolalar gibi bilgileri kullanır. İşletme veya yasal kart sahibi ile herhangi bir fiziksel temas olmadığı için de bu dolandırıcılığın online yapılabilmesi onlara çekici gelir.

İnternetten alışveriş yapan taraf olsanız da ürünleri satan taraf olsanız da online ortamlardaki risklerin farkında olmanız gerekiyor, aksi takdirde hedef alınmanız çok daha mümkün.

Ödemeler internet üzerinden kabul edildiğinde ve işlendiğinde, işletme kartı veren kuruluştan yetki ister. Ancak bu bile müşteriyi gerçek kart sahibi olarak doğrulayamaz. Standart bir yetkilendirme yalnızca şunları onaylar:

  • Kartın kaybolduğu veya çalındığı bildirilmedi
  • Hesapta yeterli para var
  • Kart numarası geçerli

Sahte bir satış olduğu ortaya çıkarsa, şirket kartı veren kuruluştan yetki almadıysa ve gerçek kart sahibi işlemin bir parçası olmadığını söylerse, tutarın tamamı işletmeden tahsil edilebilir. Dolayısıyla hileli bir işlemden şüpheleniyorsanız, bunu mutlaka yetkilendirme merkezine bildirmelisiniz. İşletmeler, kart sahibi verilerini satış noktasında ve ödeme sistemine geçildiğinde korumaktan sorumludur.

E-ticaret dolandırıcılığı riskinizi en aza indirin

Yüksek değerli ürünleri satın alırken ekstra dikkatli davranın. Her zaman teslimat adresini doğrulayın ve mutlaka alışveriş yapmadan önce şirketi araştırın.

Eğer satıcı konumundaysanız yine olası bir dolandırıcılıkla karşılaşmamak her zaman imzalı teslimat kanıtı alın. Müşterilerinizin kart ödeme bilgilerini güvenli bir şekilde sakladığınızdan emin olun. Bu veriler korsanlığa eğilimlidir, bu nedenle veri güvenliği gereksinimlerine uyun.

Online dolandırıcılık

 

https://www.yapikredi.com.tr/medium/file/e-ticaret-ve-online-dolandiricilik_69808/view

Faaliyet gösterilen kanal ve pazar sayısı arttıkça dolandırıcılık riski de artıyor. Siber suçlar daha karmaşıklaşıyor ve dolandırıcılığın tespit edilmesi giderek zorlaşıyor. Sonuç olarak, standart dolandırıcılık doğrulama araçları yeterince iyi olmayabilir.

Dolandırıcılar, suç işlemek için adlar, adresler ve ödeme ayrıntıları gibi müşteri bilgilerini almak için online işletmenizi hedefleyebilir. Herkese açık kablosuz ağları kullanılırken, çoğu kişi kişisel ve iş e-postaları, bankacılık veya kredi kartı bilgileri gönderirken bağlantılarını güvenceye almaz. Bu ağlar, bilgisayar korsanlığına, kimlik hırsızlığına ve dolandırıcılığa açıktır. Birçok basit araç ve ücretsiz uygulama, "sniffing" (koklama) adı verilen bir işlem olan genel kablosuz ağları hackleyebilir.

Bir dolandırıcı belirli bir kişiye e-posta gönderdiğinde, bu kişi “phishing” (oltalama) tarafından hedef alınabilir. Bu tür dolandırıcılar genellikle önemli veya güvenilir biri gibi davranırlar ve oturum açma kimlikleri ve parolalar gibi bilgiler isterler. Kullanıcı adı ve şifrelerin güncellenmesini isteyebilirler. Dolandırıcı bu bilgilere sahip olduğunda, gizli bilgileri ve müşteri verilerini almak için güvenli ağlara erişebilir.

Diğer yöntemler arasında, kişisel veya gizli verileri çalan ve kötü amaçlı yazılımları dağıtan e-postadaki bir bağlantıya tıklanmasını istemek yer alır. Bilgilerinizi nerede sakladığınıza dikkat edin. Üçüncü taraf bir depolama sistemi kullanıyorsanız bilgilerinizin tutulduğu yeri, nasıl paylaşıldıklarını ve nasıl saklandıklarını öğrenin.

Online dolandırıcılık riskinizi en aza indirin

Verileri yedeklemeniz çok önemlidir; çünkü yedekleme yapmazsanız, işiniz üzerinde büyük bir etkisi olabilir. Büyük ve küçük harf, sayı ve sembollerin bir karışımını kullanarak şifrelerinizi sağlamlaştırmayı da unutmamalısınız. Dolandırıcılar bu bilgiyi kolayca alabileceğinden, annenizin kızlık soyadı gibi bariz parolalar kullanmayın.

Çalıştığından ve saldırıya açık olmadığından emin olmak için tüm güvenlik sistemlerini test edin. Buna web siteniz de dahildir. Eğer mümkünse, ikili kimlik doğrulamayı kullanmaya çalışın. Bu, kötü amaçlı yazılımlardan kaynaklanan dolandırıcılık riskini azaltabilir.

İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor