5 Maddede Bireysel Finans Yönetimi

5 Maddede Bireysel Finans Yönetimi

Bireysel finans yönetimi; kişinin finansal yeterliliğini koruması amacıyla yaptığı parasal eylemleri ifade eder. Günümüzde herhangi bir kişisel girişimde bulunabilmek için maddi yeterlilik şarttır ve bu da bireysel para yönetimini doğru yapmayı gerektirir. Biz de bu makalemizde, kişisel finans yönetiminizi yapabilmeniz için 5 kritik maddeden bahsedeceğiz.

Kazandığınızdan fazlasını harcamayın

Bireysel finans yönetimi için atabileceğiniz en temel ve kolay adımlardan biri; kazandığınızdan fazlasını harcamamak, hatta daha azını harcamaktır. Mevcut bütçenin fazlasını harcamak, sizi borçlandırarak her geçen gün büyüyen bir finansal deliğe çekilmenize sebep olacaktır.

Borçlanıp ilerleyen dönemlerde elde edeceğiniz kazançla bu borcun kapanacağını düşünmeniz ise, çok sık yapılan bu finansal hataya sizin de düşmeniz anlamına gelir. Harcama alışkanlıklarını azaltmak elbette kolay değildir fakat bu alışkanlıkların sebep olacağı stresle yaşamak emin olun çok daha zordur.

Her gününüzü; borcunuzu ve bu borcunuza eklenen faizleri düşünerek geçirdiğinizi, bu düşünceyle uykuya dalmaya çalıştığınızı hayal edin. Gözünüzde canlandırdığınız bu durum bile sizi strese sokmak için yeterli oldu öyle değil mi? Peki, bu stresle yaşamayı mı tercih edersiniz, yoksa harcamalarınızı gözden geçirip düzenlemeyi mi?

Sabit maliyetleri mümkün olduğunca azaltın

Düzenli şekilde gerçekleştirilen harcamalar, sabit maliyet olarak tanımlanır ve ev kredisi, araba kredisi, taksit ödemeleri, kablo/internet/telefon faturaları vb. bir araya geldiğinde sabit maliyetlerinizi oluşturur. Geliriniz, sabit masrafları karşılamakta yetersizse; ev kredisi, araba kredisi gibi uzun süre ödeme yapmanızı gerektirir. Dolayısıyla, finansal esnekliğinizi zorlayarak yaşam tarzınızı değiştirmenize sebep olacak ödemelerin altına girerken çok iyi düşünmeniz gerekir.

Bütçe oluşturun

https://www.yapikredi.com.tr/medium/file/5-maddede-bireysel-finans-yonetimi_70477/view

Harcamalarınızı kontrol altına alabilmeniz için mutlaka bütçe oluşturmanız gerekir. Bütçe oluşturmamak, planlama yapmamak ya da sadece belli dönemlerde yapmak, bireysel finans yönetiminde sık yapılan hatalar içinde yer alır. Mevcut gelir ve gider kalemlerini yazarak net bir şekilde görüp yine yazarak buna uygun bir planlama yapmak, plan doğrultusunda da harekete geçmek; başarılı bir finans yönetimi için şarttır.

Riskli yatırımlardan uzak durun

Yatırım yapın fakat riskli ya da karmaşık yatırım planlarına karşı dikkatli olun. Hatalı bir yatırım, bütün mal varlığınızı kaybetmekle kalmayıp borçlanmanıza da sebep olabilir. Yatırım yapmayı düşündüğünüz yatırım aracı hakkında mutlaka bilgi edinmek ve bilginizin olmadığı yatırım araçlarından uzak durmak, kişisel finans yönetiminiz açısından daha sağlıklı kararlar vermenize yardımcı olur.

Tasarruf edin

Küçük miktarlarda bile olsa her ay biraz tasarruf etmek sizi rahatlatacaktır. Unutmayın, “damlaya damlaya göl olur!” Üstelik tasarruf etmek; kişisel ve toplumsal açıdan israfı da önler. İsrafı önlemenin ve tasarrufun ilk adımı ise, ihtiyaç dışı tüketilen ve tüketildiğinde artı değer üretmeyen kaynakların israf olduğunu hatırlamaktan ve bu kaynakları fark etmekten geçer. Kaynakların tüketiminde özenli olmak ve her şeyi yeri geldiğinde yeterince kullanmak; hem kısa hem de uzun vadeli bireysel finans yönetiminizde size olumlu şekilde yansıyacaktır.

İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor