Aylık Bütçe Planlaması Nasıl Yapılır? En İyi 4 Bütçe Uygulaması

Aylık Bütçe Planlaması Nasıl Yapılır? En İyi 4 Bütçe Uygulaması

Harcamalarınızı kontrol etmek istiyorsanız kesinlikle bir bütçe planlamasına ihtiyacınız var. Bütçe, size ne kadar para harcayabileceğinizi veya kenara koyabileceğinizi gösterir, ardından bunu kira ve sigorta gibi zorunlu harcamalarınızla ve eğlence gibi isteğe bağlı harcamalarınızla karşılaştırmanızı sağlar.

Aylık bütçe planlaması ne işe yarar?

Aylık bütçe planlaması, her ay ne kadar harcayacağınızı veya tasarruf edeceğinizi planlamanıza olanak tanıyan finansal planlamadır. Ayrıca harcama alışkanlıklarınızı da takip etmenizi sağlar. Bir alanda daha az harcarsanız diğerinde daha fazla harcayabilir, bu parayı daha büyük bir satın alma için biriktirebilir, zor günler fonu oluşturabilir, tasarruflarınızı artırabilir, daha büyük yatırımlar yapabilirsiniz.

5 basit adımda bütçe nasıl yapılır?

İşe yarayan ve rahat bir yaşam sürmenize olanak tanıyan bir bütçe planlaması yapmak için, şu anda ne kadar harcama yaptığınızı, ne kadarını karşılayabileceğinizi ve önceliklerinizin neler olduğunu ciddi şekilde ele almanız gerekir.

Planlamaya başlamadan önce eski usulü takip edip kağıt ve kalem kullanabilirsiniz ancak bir bütçe planlama uygulaması kullanmak daha kolay ve verimli olabilir. Bu tür uygulamalar çeşitli kategorilere ayrılmıştır ve giderler için belirlenmiş alanların yanı sıra, bütçe fazlanızı veya açığınızı kolayca hesaplamanıza yardımcı olan formülleri içerir.

-Örneğin en başarılı uygulamalardan biri olan Mint, banka hesabınızı bağlamanıza olanak tanıyor ve yatırımlarınızı göz önünde bulundururken faturalarınızı ödemenizi ve harcamalarınızı takip etmenizi sağlıyor.

-Good Budget adlı uygulama ise her bir harcama kategorisi için maaşınızdan bir miktar ayırdığınız, zamansız bütçeleme sistemine dayalı bir bütçe oluşturmanıza ve bunu istediğiniz kişiyle paylaşmanıza imkan veriyor.

-Kullanımı oldukça basit olan Defter adlı uygulama ise sade ve kullanışlı arayüzüyle bir gelir gider tablosu hazırlamaya yardımcı oluyor.

-Wallet adlı uygulama oldukça popüler ve dünyada yaygın şekilde kullanılıyor. 15.000 bankayla anlaşmalı olan bu bütçe planlama uygulaması hem kartınızla yaptığınız harcamaları hem de manuel kayıtlarınızı takip ediyor.

Hazırsanız şimdi aylık bütçe planlaması ile ilgili ipuçlarına göz atalım…

Mali belgelerinizi toplayın

Başlamadan önce banka ekstreleri, yatırım hesapları, son faturalar, maaş bordroları, kredi kartı ekstreleri, son üç aya ait makbuzlar, ev veya otomobil kredisi ödemeleri gibi mali tablolarınızı bir araya getirin. Bütçe planlaması sürecinin anahtarlarından biri, aylık bir ortalama oluşturmaktır.

Gelirinizi hesaplayın

Geliriniz düzenli maaş biçimindeyse, net gelir tutarını kullanmanız sorun olmaz. Serbest meslek sahibiyseniz veya kira geliri gibi dış gelir kaynaklarınız varsa bunları da dahil etmelisiniz. Bu toplam geliri aylık tutar olarak kaydedebilirsiniz.

Değişken bir geliriniz varsa, örneğin freelance veya proje bazlı çalışıyorsanız, bütçenizi oluştururken geçen yılki en düşük kazanç ayınızdan elde ettiğiniz geliri temel geliriniz olarak düşünebilirsiniz.

Aylık giderlerin listesini oluşturun

Bir ay boyunca yapmayı beklediğiniz ev kredisi veya kira, sigorta, market alışverişi, eğlence, kişisel bakım, çocuk bakımı, ulaşım masrafları gibi tüm harcamalarınızın bir listesini yapın. Bu harcamaları belirlemek için son üç aya ait banka hesap özetlerinizi, makbuzlarınızı ve kredi kartı ekstrelerinizi kullanabilirsiniz.

Sabit ve değişken giderleri belirleyin

Sabit giderler ve ödemeler her seferinde aynı tutarı ödediğiniz zorunlu giderlerdir. Bu listeye kredi veya kira ödemeleri, internet, elektrik, su gibi faturaları ve çocuğunuzun düzenli masrafları gibi öğeleri dahil edin.

Değişken giderler ise aydan aya değişen giderlerdir. Bunlar; market alışverişi, eğlence giderleri, hediye harcamaları olabilir. Acil durum fonunuz yoksa bu listeye ay içinde ortaya çıkabilecek ve bütçenizde sapmalara sebep olabilecek sürpriz harcamalar kategorisi de ekleyebilirsiniz.

Aylık gelir ve giderlerinizin toplamı

Giderlerinizden daha fazla bir geliriniz varsa, “50-30-20” felsefesini benimseyebilirsiniz. 50-30-20’nin uygulandığı bir bütçede, ihtiyaçlar veya temel harcamalar bütçenizin yarısını, istekler %30'unu, tasarruflar ve borçlar ise son %20'sini oluşturmalıdır.

Giderlerin gelirden yüksek olduğu bir durumdaysanız değişken giderlerinizde; daha az dışarıda yemek yemek gibi; harcamalarınızı azaltabileceğiniz alanlar bulun.

İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor