Gelişimin ve değişimin çok hızlı olduğu bir dönemde yaşıyor, her geçen gün yeni teknolojik gelişmelere şahit oluyoruz. Çok yakın bir geçmişte Endüstri 4.0’ı konuşup anlamaya çalışırken, şimdi Endüstri 5.0 için aynı süreçten geçiyoruz. Peki nedir bu Endüstri 5.0?
1.Endüstri 5.0 (Toplum 5.0) nedir?
“Endüstri 5.0” ya da diğer adıyla “Toplum 5.0”, “toplum odaklı insansız teknolojiler” olarak tanımlanıyor. Endüstri 5.0’a giriş yapılırken aslında Endüstri 5.0 felsefesine de giriş yapılmış oluyor.
2.Endüstri 5.0 felsefesi ve bu felsefenin hedefi nedir?
Almanya’nın Hannover şehrinde gerçekleşen, dünyanın en kapsamlı teknoloji fuarlarından biri olan CeBIT Fuarı’nda, Japonya Başbakanı Shinzo Abe tarafından, Endüstri 5.0’ın felsefesi tanıtıldı. Shinzo Abe, teknolojinin toplumlar tarafından bir yardımcı olarak düşünülmesi ve tehdit olarak algılanmaması gerektiğini belirterek, Endüstri 5.0 felsefesinin bu mantıkla oluşturulduğunu ifade etti. Aslında bu çalışma, ilk insanın doğuşundan bu zamana kadar olan süreci bölümlere ayırıyor: Avcı toplum, tarım toplumu, endüstriyel toplum, bilgi toplumu ve akıllı toplum. Japonlar Endüstri 5.0 felsefesini “süper akıllı toplum” önerisi ile sunuyor.
Shinzo Abe; dijitalleşmenin ve robotların etkisini ekonomik, etik, sosyolojik açıdan değerlendirerek Endüstri 5.0 ile insanların makinelerle ve robotlarla ilişkisinin en verimli şekilde sağlanmasını öneriyor. Akıllı toplum modelini de, bunu sağlamanın yolu olarak görüyor. Endüstri 5.0 felsefesinin bazı hedefleri şöyle:
-Dünya nüfusuna çözümler getirmek: Dünya yaşlanıyor, nüfus artıyor, teknoloji ve dünya aynı anda büyüyor. Tüm bunlar insanları yeni çözüm arayışlarına yönlendiriyor.
-Sanal dünya ile gerçek dünya arasında köprü kurmak: Sanal dünya gerçekliği ile dünya gerçekleri adeta birbiriyle yarışıyor.
-Çevre kirliliğinin önüne geçmek: Çevre kirliliği ve kirlenen dünyanın tetiklediği doğal afetlerle başa çıkmak için sadece insan çabası yeterli olmuyor, teknolojinin devrede olduğu insanüstü çaba gerekli oluyor.
3.Robotlar Endüstri 5.0 için neden önemlidir?
Endüstri 5.0 sadece insansı robotlardan ibaret olmasa da, robotlar “toplum için teknoloji” yaklaşımında önemli bir yer kaplıyor. Bunun nedenleri ise; dünyanın yaşlanması, yaşlanan dünya nüfusunun artması ve iş gücünün azalması olarak karşımıza çıkıyor. Bu arada teknoloji de dünya ile aynı hızda büyüyor ve bunlara çözüm olarak bilgi toplumundan “süper akıllı toplum” modeline geçiş gösteriliyor; insan-yapay zeka ortak yaşamı yani insan-robot iş birliği öneriliyor.
Robotik alandaki ilerlemeyi, insan işçilere gerek kalmayacağı şeklinde yorumlamamak gerekiyor. Büyüme odaklı gelişim hayallerini gerçekleştirebilmek için insanların daha önemli görevlerde yer alması, diğer alanlardaki işleri de robotların üstlenmesi önem kazanıyor.
4.Endüstri 5.0 meslekleri nelerdir?
Endüstri 5.0 ile birlikte, yapay zeka ile ilgili meslekler ön plana çıkıyor. Bir yandan yapay zeka, bildiğimiz meslekleri yeni bir görünüme ve konfora ulaştırıyor. Sağlık teknisyenliğinden mühendisliğe, donanım uzmanlığından finansa, pazarlamadan araştırmaya kadar birçok meslek yapay zeka ile yeniden şekilleniyor ve insanüstü bir güce kavuşuyor. Böylece yapay zeka, insanlığın hedeflediği güç, hız, başarı üçlüsüne kavuşmak açısından önemli bir yardımcı görevini üstleniyor.
Uzmanlara göre önümüzdeki yıllarda hayatımıza girecek meslekler: Veri Dedektifi, Bilgi İşlem Destekleyicisi, Etik Kaynak Kullanımı Yetkilisi, Yapay Zeka İş Geliştirme Yöneticisi, Uç Programlama Uzmanı, Yürüyüşe Eşlik Edecekler, Fitness Bağlılık Danışmanı, Yapay Zeka Destekli Sağlık Teknisyeni, Siber Şehir Analisti, Genomil Portföy Direktörü, İnsan-Makine Ekip Yöneticisi, Finansal Sağlık Koçları, Dijital Terziler, Finansal Güven Yöneticisi, Kuantum Makine Öğrenme Analisti, Sanal Mağaza Asistanı.
Şu an popüler olan mesleklerden biri de Yapay Zeka Mühendisliği. Yeni olması nedeniyle henüz her üniversitede bulunmasa da, yakın zamanda daha da yaygınlaşacak gibi görünüyor.
5.Endüstri 5.0 geleceğin neresinde yer alıyor?
2017 yılından beri duyduğumuz Endüstri 5.0 kavramı, “toplum için teknoloji” yaklaşımıyla büyüyor. İnsansı robotlar her geçen gün, insanın tüm fonksiyonlarını yerine getirebilecek kadar geliştiriliyor. Hatta robotları tamir edebilecek, yeniden programlayabilecek, kontrol edebilecek robotların da yapılması planlanıyor ve hepsinin buluta veri yükleyip kendi aralarında iletişim kurabilmeleri hedefleniyor.