İnsanlar daha önce internete bilgisayarları aracılığıyla bağlanıyordu. Zamanla yeni cihazlar ortaya çıktı ve bu cihazlar giderek küçülmeye başladı. Cihazlar internet bağlantılarına sahip olduklarında birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlayan bir teknolojiye ihtiyaç duyuldu. Bu da farklı cihazlar arasında iletişimi kolaylaştırmanın bir yolu olan “Nesnelerin İnterneti” kavramına yol açtı.
Nesnelerin İnterneti sayesinde insanlar, tüm ihtiyaçlarını karşılayacak otomasyon sağlayabilen evlerde yaşama yolunda ilerliyor. Bu yazımızda Nesnelerin İnterneti kavramının detaylarını birlikte keşfedeceğiz.
Nesnelerin İnterneti
İngilizce “Internet of Things” ya da kısaca “IoT” olarak bilinen bu kavram Türkçe’de “Nesnelerin İnterneti” adıyla karşımıza çıkıyor.
Basitçe söylemek gerekirse, Nesnelerin İnterneti, internet üzerinden iletişim kuran ve birbirine bağlı fiziksel cihazlardan oluşan bir sistem. Nesnelerin İnterneti cihazları; diğer cihazlar, uygulamalar ve sistemlerle veri paylaşıyor, topluyor ve bu veriler birçok yönden bizimle ve bağlı olduğu diğer şeylerle etkileşim oluşturup iletişim kuruyor.
IoT cihazlarını geliştirmek için kullanılan platformlar farklılık gösterse de mimarileri söz konusu olduğunda hepsinin temel bileşenleri aynı.
Nesnelerin İnterneti nasıl çalışır?
Nesnelerin İnterneti, internete bağlı cihazlardan oluşan bir sistem. Bu sistemin cihazları, akıllı depo araçlarından fitness takipçilerine ve soğuk hava deposu sıcaklık monitörlerine kadar birçok alanda çeşitlilik gösterebilir. Eksiksiz bir Nesnelerin İnterneti sistemi 4 parçayı birleştiriyor.
Bunlardan ilki sensörler ve cihazlar. Akıllı cihazlar veya sensörler veri iletimini sağlıyor.
İkinci sırada ise veri toplama ve bağlantı yer alıyor. Veriler, bir tür bağlantı aracılığıyla bir cihazdan veya sensörden buluta iletiliyor. Bu cihazların nasıl bağlandığı, cihazın amacına göre değişiyor.
Daha sonra ise veri işleme ve/veya makine öğrenimi geliyor. IoT cihazı, çevresinden veri toplayıp, bilgileri bir veri merkezi veya bulut içinde depoladıktan sonra, yazılım bu verileri işliyor. Cihaz, kullanıcıya uyarı gönderme veya kullanıcı müdahalesi olmadan bir sensörü otomatik olarak ayarlama gibi bir eylemi gerçekleştirmeye karar verebiliyor. Veriler bir araya getirildikçe, birçok IoT cihazı, kullanıcı tercihleri hakkında bilgi edinebiliyor ve bu, tercihlere uyacak şekilde otomatik olarak ayarlanabiliyor. IoT cihazlarının programlama yapmadan öğrenebilmesi inanılmaz derecede değerli. Buna örnek olarak kendini ideal iç mekân sıcaklığına otomatik olarak ayarlayan akıllı termostatı veya belirli bir gıda ürününün azaldığını size bildirmekle kalmayıp, otomatik olarak yenisini sipariş eden akıllı buzdolabını düşünebilirsiniz.
Son sırada ise kullanıcı arayüzü yer alıyor. Otomasyon, IoT cihazlarıyla etkileşim şeklimizde devrim yaratmaya devam ederken, hala geleneksel bir kullanıcı arayüzü tarafından etkinleştirilmesi gereken bazı kararlar veya eylemler var. Bir kullanıcı, akıllı telefonunu kullanarak bir termostatın sıcaklığını ayarlamak veya aynı telefonu kullanarak evlerine kurdukları IoT güvenlik kamerasını kontrol etmek isteyebilir. Kullanıcı girişi veya müdahalesi gerekiyorsa, bir IoT kullanıcı arayüzü, kullanıcının buna göre yanıt vermesini sağlayacaktır.
Nesnelerin İnterneti neden önemli?
Özetle, Nesnelerin İnterneti, birbirine bağlı cihazlardan oluşan devasa bir ağ ve bu ağ her dakika büyümeye devam ediyor. Bugün, 50 milyardan fazla IoT cihazı var. Bu devasa cihaz ağı sırayla, diğer bağlı cihazlarla veya sistemlerle veri üretiyor ve iletişim kuruyor. Verilerin iletişimi ve IoT'deki değerin anahtarı; tüketicilerin veya işletmelerin ham bilgilere erişmesine, içgörü kazanmasına ve verilerin anlattığı bilgilere dayalı olarak doğru kararlar vermesine olanak tanıyor.
Giderek daha fazla şirket, Nesnelerinin İnterneti’nin sunduğu faydaların bir sonucu olarak potansiyel uygulamaları gerçekleştirmeye başladı. Akıllı TV'ler, araçlar, giyilebilir teknolojiler ve hatta beyaz ev eşyaları gibi IoT cihazlarının çoğu şu anda tüketici tabanlı olsa da işletmeler; güvenlik kameraları, akıllı bina altyapısı, akıllı elektrik sayaçları, endüstriyel kontrol sistemleri gibi avantajlardan yararlanıyor.