E-ticarette AR ve VR ile resmi olarak E-ticaret 3.0 aşamasına girildi. Markalar ürün ve hizmetlerini önerme ve satma şeklini değiştirdi. Diğer yandan kullanıcılar tarafından satın alma süreci de tamamen gelişti. Günümüz tüketicisi, nerede olursa olsun istediği zaman gerçek ve kişiselleştirilmiş bir satın alma deneyimine sahip olmayı bekliyor. Bu nedenle, markayı tercih etmeye devam etmeleri ve diğer kullanıcıları da bunu yapmaya teşvik etmeleri için müşteriyle çok güçlü ve kalıcı bir bağlantı kurmak gerekiyor.
E-ticaret 3.0, esnek ve son derece özelleştirilebilir olmasıyla biliniyor ve geçmişteki e-ticaret deneyimlerinden ayrılıyor. E-ticaret 3.0, kullanıcıya seçme ve satın alma yolunda eşlik edebilmeli, kullanıcının bireysel ihtiyaçlarını karşılayan ve ilgi odağında hissetmelerini sağlayan ürün ve hizmetler önerebilmelidir. Her bir ürün veya hizmete fotoğraflar, videolar, incelemeler ve ayrıntılı açıklamalar eşlik etmeli ve ihtiyaç halinde müşteri yetkin bir destek hizmetine güvenebilmeli, herhangi bir sorununu kısa sürede çözebilmelidir.
E-ticarette neden AR ve VR kullanılmalı?
Online alışverişin giderek daha ilgi çekici hale geldiği günümüzde, kullanıcıyı web sitesinde tutabilen ve fiziksel mağazadaymış gibi gerçek bir alışveriş deneyimini simüle eden e-ticaret artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik sayesinde gelişiyor ve gerçek gibi görünen sanal mağazalara dönüşüyor.
E-ticarette AR ve VR, tüketiciler için oldukça yararlı ve giderek daha sürükleyici bir gerçeklik deneyimi sunuyor. Bu da fiziksel ve sanal alan arasındaki engeli kırmaya izin veriyor. Bu teknolojiler, gerçekliğin kullanıcı tarafından algılanma şeklini değiştirebilir ve alışveriş deneyiminin optimizasyonunda farklılaştırıcı bir unsur haline gelebilir.
Artırılmış ve sanal gerçeklik sayesinde ürünlerin sadece 2 boyutlu görüntülerini 3 boyutlu modeller, metinler ve ek bilgilerle değiştirmek değil, aynı zamanda kullanıcı ile aynı fiziksel özelliklere sahip gerçek bir sanal avatarını oluşturmak da mümkün. Bu değişimi sadece modada değil, farklı sektörlerde de görebilirsiniz. Böylece artırılmış gerçeklik, karar vermeye önemli bir katkı sağlayabilir.
Gerçekten de bu teknoloji, kullanıcının satın almadan önce nesneleri farklı kullanım bağlamlarında görmesini sağlayarak olası iadeleri azaltır, ürünü ve özelliklerini seçmeyi kolaylaştırır. Tüm bunlar sadece bir akıllı telefon kullanarak yapılabilir. Cep telefonunun kamerasını, seçilen ürünün görünmesini istediğiniz yere doğrultarak ve ardından farklı perspektiflerden görüntüleyerek nesnelerin farklı kullanımlarını görebilirsiniz.
E-ticarette AR ve VR'ın faydaları nelerdir?
Bir e-ticaret sitesinde uygulanan AR ve VR teknolojilerinin başlıca avantajları şunlardır:
-Daha etkileşimli, sürükleyici ve kişiselleştirilmiş olduğu için iyileştirilmiş online alışveriş ve seçim deneyimi,
-Daha kısa sürede daha fazla satışla sonuçlanan daha hızlı bir seçim süreci,
-Gerçek sanal mağazalar ve temas noktaları ile gerçeğe en yakın online deneyim,
-Daha bilinçli alışveriş, tüketici tercihlerinde daha az hata payı ve daha az iade,
-Giyilen ürünün sanal versiyonunu simüle etme imkânı ve giyim, makyaj veya mobilyada olduğu gibi kişinin kendi ev ortamında, en küçük detayları bile olası farklı açılardan görselleştirme.
Markalar neden AR ve VR'ye daha da yaklaşıyor?
Snapchat’in yürüttüğü bir çalışma sonucunda yayınlanan rapora göre e-ticarette 2025 yılına kadar artırılmış gerçeklik kullanımı artacak ve satışlar da doğrudan desteklenecek. 2021 verilerinin analizine göre 5 yıldan kısa bir süre içinde, bir ürünü satın almadan önce artırılmış gerçeklik kullanacak olan Z Kuşağı alışverişçilerinin oranında %27'lik bir artış olacağı ve bunun da neredeyse 10 kişiden 3'üne denk geleceği tahmin ediliyor. Tüketicilerin e-ticarette AR ve VR kullanmasının ana motivasyonları arasında şunlar yer alıyor:
-Ürünlerin gerçekte nasıl duracağını görme olasılığı,
-Onları 360° görmek ve tam boyutlarını anlamak,
-Mobilya söz konusu olduğunda, ürünleri seçilen ortamda görselleştirme olasılığı.
AR ve VR'ı e-ticaretine entegre eden markalar ise marka bilinirliklerini artırma, kendilerini rakipler arasında farklılaştırma, yeni nesil Z kuşağının ihtiyaçlarını mükemmel şekilde karşılama, daha fazla tüketici verisi toplama gibi çeşitli avantajlara sahip olacaklar.