Verimliliği Artırmak İçin Yapılabilecek Düşünce Egzersizleri

Verimliliği Artırmak İçin Yapılabilecek Düşünce Egzersizleri

Yeni şeyler öğrenmek, beynin yeni bağlantılar ve nöronlar oluşturmasına yardımcı olur ve öğrendikçe bu bağlantılar güçlenir. Yani her yeni bilgi keşfettiğinizde beyniniz küçük ağırlıklarla egzersiz yapar gibi kendini geliştirir ve güçlendirir. Bu eğitim zihninizi keskin tutar, odaklanmanızı geliştirir ve üretkenliğinizi artırır.

Söz konusu beyni eğitmek ve verimliliği artırmak olunca düşünce egzersizleriyle birlikte vücudunuzu aktif tutmak da genel üretkenlikte önemli bir rol oynar. Bunun gibi birçok araştırma, çalışanların egzersiz yaptıkları günlerde daha iyi bir ruh halinde, daha üretken oldukları ve işe daha fazla odaklandıklarını göstermiştir.

Beyin esnek bir organdır ve her yaşta değişebilir. Bu yeteneğe beyin plastisitesi denir. Yaşınız ne olursa olsun zihninizi aktif tutmak için beyninizi düzenli olarak eğitmeniz gerekir. Eğitilen zihin kişinin günlük yaşamındaki işler için ne kadar önemliyse iş yaşamındaki verimlilik için de son derece önemlidir.

Bu yazımızda günlük olarak yapabileceğiniz düşünce egzersizleri ile beyninizi harekete geçirerek üretkenliğinizi nasıl güçlendireceğiniz konusunda size bazı basit ama etkili öneriler sunuyoruz.

Müzik dinlemek

National Center for Biotechnology Information (NCBI) tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre müzik, üretkenliği ve bilişsel performansı artırıyor. Ayrıca müzik temposu ile üretkenlik arasında bir bağlantı da bulunuyor. Peki çalışma saatlerinizde hangi müziği seçmelisiniz? Aslında bu kişinin günlük görevlerinin doğasına bağlıdır.

Tekrarlayan görevlerle uğraşmanız gerektiğinde Van Morrison'ın “Brown Eyed Girl” veya diğer üç akorlu yapı şarkılarını tercih edebilirsiniz. Ancak odaklanmanız ve daha yoğun bir şekilde çalışmanız gerektiğinde bazı enstrümantal çalma listelerini tercih etmeniz daha verimli olabilir. Müzik, üretkenliğinizi etkileyecek ve etrafınızdaki dikkat dağıtıcı şeylerden kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

Meditasyon yapmak

“Meditasyon beni sakinleştirebilir ama verimliliğimi nasıl etkileyebilir?” diye soruyor olabilirsiniz. Eğer sık sık meditasyon yaparsanız, zihninizi sakinleştirebilir ve duygusal dürtülerinizi yönetebilirsiniz. Bu, daha kontrollü kararlar almanızı sağlayacaktır. Ayrıca meditasyon, dikkatinizi yeniden odaklamanıza yardımcı olacak ve bu nedenle üretkenliğinizi artıracaktır.

Meditasyon yapmayı hiç denemediyseniz ücretsiz uygulamalar ya da videolar yardımıyla ilk adımı atabilirsiniz. Aynı zamanda iş yerinde de çok kısa zaman ayırarak meditasyon yapabilirsiniz:

-Nefes egzersizi:Sadece rahatça oturun, odaklanmak için gözlerinizi kapatın ve nefes alıp verin. Bu rutinde derin nefes alırken nefesinizi de saymanız gerekir. 4 saniye nefes al, 4 saniye nefes ver döngüsünü her gün 5 dakika tekrarlayın.

-Rehberli meditasyon: Bir anlatıcı meditasyon sırasında zihnin nasıl davrandığını size açıklarken onun sesini dikkatlice dinleyerek rahatlayın. Ayrıca anlatıcınızın talimatlarına uyarak nefesinize de dikkat ederek gün arasında kısa bir meditasyon ile mola verin.

Uyumak

Meditasyon sizin için uygun bir yöntem değilse, gün arasında kestirmek daha iyi bir seçenek olabilir. Harvard Health Publishing'in “Napping may not be such a no-no" makalesinde belirtildiği gibi, kestirmek hem işte hem de evde üretken olmanızı sağlayabilir. Uyuklamanın bir başka faydası da problem çözme becerilerinizi geliştirmesidir. Harvard uyku araştırmacısı Robert Stickgold, kestirmenin önemli bilgileri alakasız ayrıntılardan ayırt etme yeteneğinizi geliştirdiğini keşfetmiştir.

Gün arasında vereceğiniz uyku molasının süresi çok önemlidir. İdeal olarak, 20-30 dakika arasında uyumalısınız. 30 dakikadan fazla uyursanız uyku ataleti ve uyandıktan sonra yorgunluk hissi yaşayabilirsiniz. Ayrıca sessiz, karanlık ve serin bir odada uyumayı deneyin.

Zihin geliştiren oyunlar oynamak

Zihin ve beyinle ilgili oyunlarının faydalarından biri beynin kısa süreli hafıza, dikkat ve bilgi işleme gibi işlevlerden sorumlu çeşitli bölümlerini tetiklemesidir. Zeka oyunları söz konusu olduğunda ve performansınızda bir gelişme olduğunu her fark ettiğinizde daha karmaşık bir oyun oynayarak kendinize meydan okuyun. 

Zeka oyunlarını, yapboz ve labirent oyunları ile kelime ve mantık oyunları olarak ikiye ayırabiliriz. Beyin her yarım küreyi çeşitli işlevler için kullandığından bu oyun türlerinden hangisini seçerseniz size oldukça yardımcı olacaktır. 

İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor