İlaçlar Nasıl Güvenli Bir Şekilde İmha Edilir?

İlaçlar Nasıl Güvenli Bir Şekilde İmha Edilir?

Diğer insanların veya hayvanların yanlışlıkla almasını önlemek için istenmeyen ilaçları güvenli bir şekilde imha etmek çok önemlidir. Rastgele atılan ilaçlar insanlara ve çevreye zarar verebilir. Haplar, şırıngalar ve inhaler’lar da dahil olmak üzere ilaçların uygun şekilde nasıl imha edileceğine dair Sıfır Atık Projesi kapsamında T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bazı yönergeleri vardır.

Çoğu ilacı imha etmenin en iyi yolu, onları resmi bir ilaç geri alma tesisine götürmektir. İlaç atıkları, üzerinde “Atık İlaç” ibaresi bulunan biriktirme ekipmanlarında toplanmalıdır. Belediyeler tarafından kurulmuş olan 1. sınıf atık getirme merkezlerine götürülmeli veya götürülmesi sağlanmalıdır. Atık ilaçların kontrollü bir şekilde bertarafının sağlanması ve piyasaya yeniden sunulmasının da engellenmesi gerekmektedir.

Uygun bertaraf neden önemlidir?

Bazı ilaçlar, onları alması gerekmeyen insanlar için çok tehlikeli, hatta ölümcül olabilir. Özellikle çocuklar ve evcil hayvanlar, uygun olmayan şekilde saklanan veya atılan ilaçlarla temas etme riski altında olabilir. Bir kişi, son kullanma tarihi geçtikten sonra hangi ilaç olursa olsun atmalıdır. Ayrıca şu ilaçları atmak da önemlidir:

-İstenmeyen

-Kullanılmamış

-Herhangi bir şekilde hasar görmüş veya kirlenmiş

-Tanımlanamayan

İstenmeyen veya son kullanma tarihi geçmiş ilaçları hemen atmak çok önemlidir. Bu, insanların yanlışlıkla almalarını veya potansiyel olarak tehlikeli ilaçları kötüye kullanmalarını önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, çöp kutusuna uygun olmayan şekilde atılmış ilaçların, ev dışındaki insanları ve hayvanları riske atacağını da akılda tutmakta fayda var.

İğneler

İğnelerin veya şırıngaların uygun şekilde atılması, başkalarında kesikler oluşmasını önleyebilir.

-Kullanılmış olanları sığacakları sert bir kaba koyun ve kapağını kapatın.

-Kabı çocukların ve hayvanların erişemeyeceği bir yerde saklayın.

-Kabı aşırı doldurmayın.

-Sivri uçlu maddeleri attığınız kabın dörtte üçü dolduğunda, boşaltılmaya hazırdır.

Bu kapları hastaneler ve anlaşmalı eczaneler gibi toplama yerlerine bırakabilir veya atık toplama noktalarıyla görüşüp teslim edebilirsiniz. Hangi hizmetlerin mevcut olduğunu öğrenmek için belediyelerin çöp toplama hizmetlerine veya sağlık tesislerine danışabilirsiniz.

Sıfır Atık Projesi kapsamında birçok belediye bugün atık ilaçların çöpe atılması ya da lavabolara dökülmesini engellemek için kontrollü bir şekilde atık ilaçların toplaması çalışmalarını başlattı. Atık ilaçların bilinçsizce atılması, lavabolara dökülmesi çevre ve insan sağlığını doğrudan etkilediği artık çoğu insan tarafından biliniyor. Tuvaletlere dökülen ilaçlar da şehir kanalizasyon sistemine ve dolayısıyla arıtma tesislerinden bir yolla toprağa, yeraltı sularına ve denize karıştığı için zarar verebiliyor. Bu yüzden doğru bir şekilde toplanması ve bertaraf edilmesi, herkesin üzerine düşen sorumluluğu alarak gerçekleştirmesi gereken bir süreç.

Çocuklar ve evcil hayvanlar özellikle bu ilaçları tüketme riski altında olabilir. Kazayla alınırsa, bu ilaçlar tehlikeli ve hatta ölümcül olabilir. İlaçları imha etmenin en iyi yolu, ilacı kayıtlı bir toplama noktasına götürmektir.

İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor