Başarı için Beyni Eğitmenin 5 Etkili Yöntemi

Başarı için Beyni Eğitmenin 5 Etkili Yöntemi

Çalışma hayatında olalım veya olmayalım, günlük yaşamımızda neler ile uğraşıyorsak o konularda başarılı olmak isteriz. İstediğimiz düzeydeki başarıya ulaşmış olabileceğimiz gibi, henüz ulaşmamış da olabiliriz.

Diyelim ki ulaştık. Acaba elde ettiğimiz başarıda bu bizim erişebileceğimiz son nokta mı? Potansiyelimizin ne kadarını kullanabildik? Yoksa, bu potansiyelimizi, dolayısıyla da başarımızı artırabilmenin yolları var mı? Eğer beynimizi eğitebilirsek, evet var! Peki beynimizi nasıl eğitebiliriz?

Bu yazımızda beyni eğitmede etkili olabilecek başlıca yöntemleri inceleyeceğiz.

Beyne faydalı olacak şekilde beslenmek

Bazı besinler beyin için faydalıyken bazıları zararlı olabiliyor. Eğer beynimize iyi bakmak ve onu geliştirip eğitmek istiyorsak beyne zararlı yiyecek ve içeceklerden uzak durup, faydalı olan yiyecek ve içeceklerle beslenmeye özen göstermemiz gerekiyor. Omega 3 bakımından zengin yiyecekler ile meyve ve sebzeleri tüketmek beyin için faydalıyken; şeker ve alkol tüketimi beyin sağlığını olumsuz etkiliyor. Bu nedenle hangi besinlerin beynimiz için faydalı, hangilerinin zararlı olduklarını öğrenip bu doğrultuda hareket ederek başarıya giden yolda ilerlemekte fayda bulunuyor.

Sporu yaşam biçimi haline getirmek

Her ne kadar çoğumuz spor yapma alışkanlığına sahip olmasak da hem beynimizin hem de bütün bedenimizin sağlığı açısından sporu hayatımıza sokarak yaşam biçimimiz haline getirmeliyiz. Spor sadece fiziksel açıdan değil nefessel, akılsal, zihinsel, ruhsal ve sosyal yönden bütünsel bir fayda sağlar. Sporun beyin için faydaları da göz ardı edilemez. Beyne oksijen gitmesi, kan akışının sağlanması, beynin beslenmesi bu faydalardandır. Spor yapmaya başladığımızda fiziksel ve diğer yönlerden meydana gelen farkları kısa süre içinde fark ederiz ve düzenli olarak devam ettiğimizde bir süre sonra yapmadan duramaz hale geliriz. Nefes egzersizleri ve meditasyon da beynin sağlığı ve eğitimi açısından çok faydalıdır.

Uyku düzenine önem vermek

Yeterince uyuyarak dinlenmek, beyni dinlendirip yeni bilgileri özümseyebilmek bakımından çok kıymetli. Hepimiz, yeterince uyuyamadığımızda kendimizde meydana gelen olumsuz değişimleri gözlemlemiş; fiziksel gücümüzde, algılama kapasitemizde, başarımızda yaşanan düşüşleri fark etmişizdir. Uykusuzken bir türlü çözemediğimiz, işin içinden çıkamadığımız bir sorunu, uykumuzu alıp dinlendiğimizde çözüveririz. Tüm bunlar bize, beynimizi eğitmede uykunun rolünün büyük olduğunu gösteriyor. Bu nedenle her gece en az 7 saat uyuyacak şekilde uyku düzenimizi ayarlamaya dikkat etmemiz gerekiyor.

Öğrenmeyi sürdürmek

Beynimizi eğitmek için; öğrendiklerimizle yetinmemeli, öğrenmeyi yaşam boyu sürdürmeliyiz. Öğrenmeyi sonlandırmak durgunluk anlamına gelir ve bu, beyin eğitimi bakımından faydalı değildir. Tam tersine bol bol okumak, araştırmalar yapmak beynimizi eğitme yolculuğunda bize büyük katkılar sağlayacaktır. 

Hafızayı güçlendirecek faaliyetlerde bulunmak

Hafızamızı güçlendirecek faaliyetlerde bulunmamız, beynimizi eğitmemiz bakımından olmazsa olmazlardandır. Hafızamızı güçlendirecek faaliyetler arasında; strateji oyunları, sözlü oyunlar, rol yapma içerikli oyunlar ve zorlu bulmacalar önemli bir yer kaplar. Şiir, şarkı gibi şeyler ezberlemek, telefon hatırlatmalarından ve GPS yardımı almaktan mümkün olduğunca uzak durmak; hafızayı güçlü tutacak yöntemler arasında yer alıyor. Eski fotoğraflara bakarak anıları hatırlamaya çalışmak da hafıza güçlendirici bir diğer yöntem ve tüm bunlar beynimizi eğitmemiz konusunda önemli yardımcılarımız.

İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor