Ormansızlaşmaya Son: Günlük Alışkanlıklarınızı Değiştirmenin Basit Yolları

Ormansızlaşmaya Son: Günlük Alışkanlıklarınızı Değiştirmenin Basit Yolları

WWF'ye göre, dünya genelinde her yıl 15 milyar ağaç kesiliyor. Bu geniş istatistiği daha net anlatabilmek için, her iki saniyede bir futbol sahası büyüklüğünde bir orman parçasının yok olduğunu söyleyebiliriz. Bu, büyük ölçüde artan küresel ürün ve hizmet talebine ayak uydurmak için yapılan toplu tarım, kentleşme ve inşaat faaliyetlerinden kaynaklanıyor. Diğer yandan ise ormanlar karbondioksit depolayan en önemli ekosistemlerden biri ve bu ormanların kaybı daha az fazla karbondioksitin atmosfere salınması ile küresel ısınmaya olumsuz yönde etki ediyor.

Ormanlar milyonlarca habitata ev sahipliği yapıyor, toprak kalitesinin korunmasına yardımcı oluyor ve sele karşı bir savunma sağlıyor. Bu faydalar ve doğal güzellikler göz önüne alındığında, daha fazla ağacın ayakta kalmasına nasıl yardımcı olabiliriz? Bu yazımızda, palm yağı kullanımını bırakmaktan geri dönüşüme ayak uydurmaya kadar günlük yaşamda nasıl orman dostu olunacağına dair bazı basit ipuçlarını paylaştık.

Kağıtsız dünyaya geçiş yapın

İster ödediğiniz faturaların makbuzları ister sözleşmeler olsun, birçok işletme artık kağıtsız işlemleri teşvik ediyor ve e-fatura ya da e-sözleşme gönderiyor. Kâğıt israfından tasarruf etmek için kâğıtsız seçenekleri tercih etmeniz oldukça önemlidir. Bu günlük işlemler toplandığında her yıl çok büyük miktarlarda kâğıt tüketimine engel olmak anlamına gelir. Bu da toplu olarak ormanlarımızı kurtarmada büyük bir etki yaratabilir.

Geri dönüştürülmüş ürünler satın alın ve onları da geri dönüştürün

İhtiyaç yokken sürekli yeni ürünler satın almaya devam edersek, doğal kaynaklarımız sonunda tükenecek. Daha fazla şirketin geri dönüştürülmüş ürünler üretebilmesi ve kaliteli malzemelere ikinci bir hayat verebilmesi için mümkün olan her yerde geri dönüşüm yapmak oldukça önemlidir.

Ahşap ürünler satın alırken FSC belgeli olmalarına dikkat edin

Ahşaba olan sürekli ihtiyacımız, ne yazık ki ahşap tarım endüstrisinin büyük ölçüde sürdürülemez olduğu anlamına geliyor. Forest Stewardship Council (FSC) sertifikalı ahşapları seçmek (ürünlerin üzerinde FSC etiketini arayabilirsiniz), kullanılan ahşabın iyi yönetilen ve korunan bir ormandan geldiğinden emin olmanızı sağlar.

Haftada birkaç kez bitki bazlı beslenin

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre tarım, dünyadaki ormansızlaşma faaliyetlerinin %80'ini oluşturuyor. Hem et hem de mahsul üretimi sonucu ormansızlaşma meydana gelirken, mümkün olan bölgelerde doğal bitki bazlı bir diyet seçmek bu rakamı en az %14 azaltabilir.

Palm yağı içeren ürünlerden kaçının

Palm yağı, gıdadan kozmetiğe kadar birçok üründe bulunuyor. Bununla birlikte, palm yağı üretimi çevreye büyük ölçüde zararlı. Sadece büyük ormanları yok etmekle kalmıyor, aynı zamanda çiftliklere hızla yer açmak için araziler ateşe verilirken sera gazı salıyarak iklim değişikliğine de olumsuz katkıda bulunuyor.

Bu toplu yer açma işleminin bir sonucu olarak palm yağı üretimi, orangutan gibi nesli tükenmekte olan türler de dahil olmak üzere birçok türün yaşam alanlarını yok ediyor. Satın almadan önce ürünlerin içerik listesini kontrol ettiğinizden ve palm yağı olmayan ürünleri tercih ettiğinizden emin olun.

Orman sürdürülebilirliğini destekleyen şirketlere yatırım yapın

Konuyla ilgili araştırmanızı yapın ve mutlaka ormanların korunmasını destekleyen şirketlerden satın alın. Örnek vermek gerekirse bu, her siparişinizde ağaç diken, büyük bir araziyi ormansızlaşmaya karşı koruyan veya ormansızlaşmaya karşı aktif bir kampanya yürüten şirketler yoluyla olabilir.

Bu günlük ipuçlarını ve alışkanlıkları takip etmek ormanları toplu olarak destekleyebilir; işletmeleri, genel etkilerini ve ormansızlaşma düzeylerini azaltmaya teşvik edebilir.

İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor