Su Tasarrufu Yapmanın Yolları Nelerdir?

Su Tasarrufu Yapmanın Yolları Nelerdir?

Su, yaşam için kritik bir öneme sahip. Nüfusun hızla artması, buna karşılık su kaynaklarının sabit kalması sebebiyle, suyun sorumlu tüketimine yönelik ihtiyaç her geçen gün daha çok önem kazanıyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya nüfusunun dörtte üçü, 2050’ye kadar kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Ancak, atılacak bireysel adımlar, gündelik alışkanlıklarımızdaki basit değişiklikler ile büyük miktarda su tasarrufu yapmak; susuzluk ve kuraklık tehlikesinin üstesinden gelmek mümkün. Bu yazımızda su tasarrufu için alınabilecek basit önlemlere değiniyoruz. 

Evde su kullanımı

Kullandığınız suyu azaltmanın en etkili yolu, yüksek su tüketimine sebep olan harcama kalemlerinizi kısmaktır. Duş alırken dakikada 15-20 litre su tüketimi gerçekleşir. Duş süresini kısaltmak yüksek oranda su tasarrufu sağlar. Suyun altında geçen vakti takip etmek için bir kronometre kullanabilirsiniz. Suyun ısınmasını beklerken akan suyu israf etmemek için bir kovada biriktirebilir, daha sonra bunu temizlik ya da tuvalet için kullanabilirsiniz. 

Musluklarınızı olabildiğince açık tutmamak, su tasarrufu için çok önemlidir. Dişlerinizi fırçalarken, yüzünüzü yıkarken veya tıraş olurken musluğu kapatabilirsiniz. Diş fırçalamak ortalama 3 dakika sürer. Eğer musluk açık bırakılırsa her fırçalama için ortalama 15 litre su boşa akmış olur. El temizliği sırasında da elinizi sabunlarken musluğu kapatıp suyu sadece durulamada kullanmak su tüketiminizi ciddi oranda azaltacaktır. 

Tuvalet rezervuarının su depolama kapasitesi 16 litredir. 4 kişilik bir aile 16 litrelik tuvalet rezervuarı ile ayda 7 ton su tüketir. Her sifon çekişte kullanılan su miktarını azaltmak için tuvalet tankına içi dolu su şişeleri gibi nesneler yerleştirebilirsiniz. 

Mutfak da banyo gibi evde suyu en çok tükettiğimiz alanlardan biridir. Meyve ve sebzeleri akan suda yıkamak yerine bir kapta sirkeli suda bekletmek mutfakta su kullanımını azaltmak için işe yarar bir yöntemdir. Bu şekilde, gıdaları kimyasal maddelerden arındırırken yıllık tonlarca suyun israfının önüne geçebilirsiniz. Eğer akan suya gereksinim duyuyorsanız, bu faaliyetten elde ettiğiniz suyu kaplarda biriktirip yeniden kullanabilirsiniz.

Tasarruflu gereçler 

Kişisel bakım ve gündelik ihtiyaçlarınız sırasında doğrudan harcadığınız su miktarını kısmak dışında, tasarruflu gereçler kullanmak ya da su tüketiminin gerçekleştiği alet edevatın gerekli bakımını yaptırmak da su israfını önlemekte rol oynar. Örneğin; su akıtan bir tuvalet sifonu, bir yılda yaklaşık 83 bin litre suyun boşa gitmesine sebep olur. Musluk ve borulardaki sızıntıları düzenli olarak kontrol edip onarmak su sarfiyatına olumlu etki edecektir.

Armatürlerinizi düşük akımlı çeşitleriyle değiştirmek yüzde 30-40’a kadar tasarruf etmenizi sağlayabilir. Eski, verimsiz duş başlıklarını ve muslukları performanstan ödün vermeden su kullanımını azaltan düşük akımlı armatürlerle değiştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra, duş başlığına monte edilebilen sıcaklık valfleri gibi gereçler, açma kapa işleminde suyun aynı sıcaklıkta kalmasını sağlayarak ısıtma sırasında boşa su harcanmasını engeller ve verimliliği artırır. 

Çamaşır ve bulaşık makinenizi enerji ve su tasarruflu modelleriyle değiştirmek elektrik, su harcamalarınızı düşürür. Evde harcadığımız suyun yüzde 15-20'si çamaşır yıkamak için kullanılır. Çamaşır ve bulaşık makinelerinizi, sadece yükleri tam kapasiteye ulaşınca çalıştırarak verimlilik sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu makineleri, ekonomik program modunda çalıştırmanız enerji ve sudan ekstra tasarruf etmenize yarayacaktır. 

Bahçede tasarruf 

Çiçeklerinizi ve bahçenizi sulamak için sabah erken saatler ya da akşam gün batımı gibi vakit aralıklarını tercih ederseniz, buharlaşmadan oluşabilecek kaybı en aza indirmiş olursunuz. Bitkilerinizi sularken doğrudan kökleri sulamaya özen göstermek önemlidir. Buna yönelik bir sulama kabı işinizi görecektir. Ektiğiniz bitkileri yaşadığınız yerin iklimine uygun, yerel ve kuraklığa dayanıklı türlerden seçmek, daha az suyla daha sağlıklı bir bahçe yetiştirmeyi mümkün kılar. Bunun dışında, bahçe sulamasında yağmur suyu varillerini veya diğer yağmur suyu toplama sistemlerini kullanmak; kaldırımları ve yerleri suyla yıkamak yerine çalı süpürgesiyle süpürmek, dış mekanlarınız için su ihtiyacınızı minimuma indirmeye yardımcı olacaktır. 

Yukarıdaki tedbirleri alarak ve bu alışkanlıkları gündelik yaşamınıza adapte ederek suyun dikkatli ve sorumlu tüketimini sağlayabilirsiniz. Yakın çevre, arkadaş ve ailenizin su konusundaki farkındalığını artırarak; onları tasarrufa teşvik ederek bu eşsiz doğal kaynağa tüm dünyanın geleceği için sahip çıkabilir, sürdürülebilir bir yaşamı kendi hayatınızdan yola çıkarak mümkün kılabilirsiniz. 

İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor