Birçok insan geri dönüşüm yapıyor veya eşyalarını yeniden kullanıyor. Her ikisi de çevre adına atılan olumlu adımlar arasında yer alıyor. Peki aralarındaki fark tam olarak nedir?
Geri dönüşüm, eski bir malzemeyi alıp yeni bir şeye dönüştürürken yeniden kullanmak, normalde atacağınız bir öğeyi alıp ona yeni bir amaç vermektir. Her ikisi de atıkları ortadan kaldırmayı ve malzemelerin sürekli kullanımına katkıda bulunmayı amaçlar.
Birçok kişi geri dönüşüm ve yeniden kullanımı duymuştur, ancak bu iki terim genellikle iç içe geçer ve yanlış kullanılır. İster geri dönüştürmeye veya yeniden kullanmaya başlamakla ilgilenin, isterseniz de yalnızca farkı merak edin, bu makalede geri dönüşüm ve yeniden kullanım arasındaki farkın ne olduğunu ayrıntılı olarak açıkladık.
Geri dönüşüm ve yeniden kullanım arasındaki farklar nelerdir?
Geri dönüşüm ve yeniden kullanım aslında çok farklı iki şeydir. Geri dönüşüm, bir öğeyi alma, malzemelerine ayırma ve farklı bir malzeme veya öğe oluşturmak için yeniden işleme sürecidir. Yeniden kullanma ise o öğeyi az ya da çok olduğu gibi tuttuğunuz, ancak başka bir amaç için kullandığınız durumdur. Ayrıca o öğeyi başka bir şeye dönüştürdüğünüzde buna da ileri dönüşüm denir.
Geri dönüşüm genel olarak, halktan endüstriye kadar birçok farklı tarafın katılımına dayanan üç aşamalı bir süreçtir: Toplama ve işleme, üretim ve yeni ürünler satın alıp satma. Bu süreç oldukça fazla enerji tüketir ve malzemeyi alıp farklı bir malzeme veya öğe oluşturmak için yeniden işleme sürecinden ötürü (yeniden kullanımdan farklı olarak) atık üretmeye devam eder.
Yeniden kullanım ise farklı şekilde çalışır ve aynı miktarda enerji tüketmez. Bir şeyi yeniden kullandığınızda, büyük miktarda malzemeyi atmazsınız ve parçaları ayırmak için enerji israf etmezsiniz. Çoğu zaman, örneğin boya veya çivi gibi yeni malzemeler eklersiniz.
Geri dönüşüm nedir?
Geri dönüşüm, çöpe atılmış olabilecek malzemeleri alıp farklı kullanımlar için yeni malzemelere dönüştürmektir. Attığımız birçok günlük nesne hala başka şeyler için kullanılabilir malzemelere sahip, bu nedenle geri dönüşüm avantaj sağlıyor.
Dönüştürülen orijinal maddenin miktarı, bir nesnenin geri dönüştürülebilirliğini belirler. İdeal olarak düşünüldüğünde dünyada her bir öğe tamamen geri dönüştürülebilir. Örneğin, ofis kâğıdı, yeniden ofis kâğıdı olmak üzere geri dönüştürülebilirdi. Ancak çoğu zaman, bazı malzemeler işlenmek ve orijinal bileşenlerine ayrılmak için çok fazla modifiye edilmiş oluyor. Dolayısıyla kullanılmış ofis kağıtlarının tekrar ofis kağıdına dönüştürülememesinin, ancak karton veya gazete gibi başka bir şeye dönüştürülebilmesinin de nedeni budur.
Yeniden kullanım nedir?
Yeniden kullanmak eski bir öğeyi alıp yeniden kullanmakla ilgilidir. Hiçbir şeyi atmıyorsunuz, hiçbir şeyi sökmüyorsunuz ya da yeni bir şeye dönüştürmüyorsunuz. Sadece bir nesne alıyor ve nesneyi kullanma şeklinizi değiştiriyorsunuz.
Yeniden kullanma, normalde atacağınız eski nesneleri kullanmanın farklı yollarını bulduğunuz bir değişimdir. Bu, bir nesneyi tamir etmeyi, yenilemeyi, yeniden dekore etmeyi veya bir nesneyi daha iyi hale getirmek veya ona yeni bir amaç vermek için bir şekilde düzenlemeyi içerebilir.
Geri dönüşüm ve yeniden kullanım bir arada olabilir mi?
Geri dönüşüm ve yeniden kullanım birbirini tamamlayan iki farklı şeydir. İkisi çakışabilir çünkü her şeyi yeniden kullanamazsınız ve ayrıca her şeyi geri dönüştüremezsiniz. Yani ancak biri çalışmadığında diğeri çalışabilir.
Görünümü eskiyen eşyalarınızı yenileyebilir veya başka bir amaç için kullanabilirsiniz. Eşyalarınız nihayet ömrünün sonuna geldiğinde, bu zaman onları geri dönüştürdüğünüz zamandır. Yeniden kullanma ve geri dönüştürmeyi sırayla kullandığınızda, çevresel ayak izinizi de en aza indirirsiniz. Bu nedenle, bir dahaki sefere bir şeyi atmadan önce, o öğeyi kullanmanın başka bir yolu olup olmadığını düşünün. Farklı kendin yap tarifleri ve fikirleri için internette arama yapabilir ve öğeyi yeniden kullanamıyorsanız, geri dönüştürmeyi deneyebilirsiniz. Hiçbir şekilde geri dönüştüremiyorsanız, son çareniz çöp kutusu olabilir.