Deniz Kirliliğinin Temizlenmesi İçin Yenilikçi Çözümler

Deniz Kirliliğinin Temizlenmesi İçin Yenilikçi Çözümler

Dünyadaki tüm yaşam için hayati önem taşıyan biyosferimiz ve üzerinde yaşayan her şey, su olmadan yok olur. Suyun önemini bilmemize ve ona ihtiyacımız olmasına rağmen devam eden kirlilik, bu önemli kaynağı riske atıyor. Okyanuslar yaklaşık 5,2 trilyon makro ve mikro parça plastikle dolup taşıyor; her yıl milyonlarca deniz hayvanını ölüyor, dünya çapında zehirli alg patlamaları daha sık ve ölümcül hale geliyor ve kirli su her yıl tahminen 1,2 milyon insanı öldürüyor.

Durumun ciddiyetini ele alma girişiminde bulunan Hollandalı teknoloji girişimi RanMarine, suları temizleyerek deniz ortamını doğal durumuna geri getirme görevini üstleniyor. Bu girişim, deniz atıklarını yok etmek ve kirli su yolları hakkında veri toplamak için özel olarak tasarlanmış dünyanın ilk deniz robotunu geliştirdi. Balina köpekbalıklarının yiyecekleri emme ve suyu filtreleme biçiminden ilham alan şirketin WasteShark adlı otonom yüzey gemisi, su kirliliğini ciddi bir şekilde azaltıyor. Sıfır emisyonlu WasteShark’lar, plastik atıkları ve biokütleyi vakumlamak için drone teknolojisini kullanıyor. Verimli, göze batmayan ve çevre ile uyumlu olacak şekilde tasarlanmış bu drone, tek şarjla 8 saatlik pil kapasitesiyle her biri günde 500 kilograma kadar atık toplayabiliyor.

RanMarine'in kurucusu ve CEO'su Richard Hardiman, WasteShark'ı kullanırken sıfır karbon salımı ile özellikle gurur duyduklarını belirtiyor. Yerel şebekeden şarj edilebilen veya güneş enerjisi depolama sistemleri ile çalıştırılabilen pillerle WasteShark; yağ tabakası bırakmıyor, zehirli dumanlar yaymıyor ve suda göze batmıyor. Robotun bu özellikleri, onu vahşi yaşamın olduğu ortamlarda çalışmak için mükemmel bir çözüm haline getiriyor. Böylece kıyıdan uzakta, zararlı biyokütle ve atıklar güvenli bir şekilde toplanabiliyor.

WasteShark'ın operasyonel rotaları, kullanıcı tarafından önceden belirleniyor. Wasteshark, bu rotaları GPS navigasyonu ile yürütüyor ve vardiya sonunda eve dönebiliyor. Manuel WasteShark'lar esasen havadan ziyade suda seyahat eden insansız hava araçları, el kumandası da dahil olmak üzere tipik bir uçan drone ile aynı teknolojiyi ve kamera sistemlerini kullanıyorlar.

RanMarine Connect portalı

Web portalı RanMarineConnect'te kullanıcı tarafından bir görev planı belirlenmiş olsa da robotlar gezebilmeli ve planlama sırasında orada olmayabilecek engellerden kaçabilmelidir. Bu engeller genellikle hareket eden tekneler ve demir atmış gemilerden oluşur. RanMarine, bu noktada WasteShark'ın işini diğer gemilerle çarpışmadan yapabilmesi ve güvenli bir şekilde gezebilmesi için kendi dahili yazılımını kullanır.

WasteShark'tan toplanan veriler, bir alandaki su kalitesinin doğru bir resmini veren coğrafi etiketli ve zaman damgalıdır. Bu özellikler, kirlilik düzenlemelerine uygunluğun doğrulanmasına yardımcı olur, çevre üzerindeki etkiyi en aza indirmek için potansiyel kirleticileri erkenden tespit eder ve daha temiz su ortamları yaratır. RanMarineConnect portalı, müşterilerin kendi araştırmaları ve analizleri için toplanan verileri de yüklemelerine olanak tanır. Gelecekte, RanMarine ekibi kullanıcılar arasında bir veri paylaşım platformu geliştirmeyi de umuyor ancak bu henüz teorik bir aşamada ve geliştirilmesi bekleniyor.

Şimdiye kadar Danimarka, Singapur, Birleşik Krallık, ABD, Avustralya ve Güney Kore dahil olmak üzere dünya genelinde 40'tan fazla WasteShark konuşlandırıldı. RanMarine’in CEO’su Hardiman, şirketin önümüzdeki altı ay içinde tek bir yükte 1 ton atığı kaldırabilen daha büyük bir WasteShark'ı piyasaya süreceğini söylüyor ve yıl sonuna kadar ticari olarak satışa sunulacağını tahmin ediyor. Ayrıca, aynı anda en fazla 5 WasteShark barındıran, sepetlerini otomatik olarak boşaltan ve yeniden dolduran bir yerleştirme istasyonu da geliştirdiklerini ekliyor.

İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor