Teknolojinin gelişmesi ve yaşam koşullarının değişmesiyle birlikte, alışveriş alışkanlıklarımızda da değişiklikler oluyor. Günümüzde hızlı olma gerekliliği, bizi internet üzerinden alışveriş yapmaya yönlendiriyor. Yoğun çalışma temposu içindeyken; satın almak istediğimiz bir şeyi mağaza mağaza dolaşarak aramak, farklı ihtiyaçlar için farklı yerlere gitmek zorunda olmak, trafiğe maruz kalmak, aldıklarımızı elimizde taşımak gibi zorluklar bize hem vakit kaybı hem yorgunluk olarak geri dönüyor. Bunun yerine; alacaklarımızı internet üzerinden araştırıp tüm seçenekleri bir arada görebilmek, fiyat karşılaştırması yapabilmek, ödeme işlemlerini hızlıca gerçekleştirip ürüne kargo ile kavuşabilmek çok daha kolay ve hızlı oluyor, zamanımız ve enerjimiz bize kalıyor.
Talep bu yönde olunca, işlerini sadece e-ticaret sitesi üzerinden yürüten firmalara ek olarak, fiziki mağazaları olan işletmeler de ayakta kalıp rekabetin içinde yer alabilmek için e-ticaret sitesi kurmak durumunda kalıyorlar. Böylece çok daha kısa zamanda çok daha fazla müşteriye ulaşabiliyorlar. Peki internet üzerinden ödeme işlemleri nasıl gerçekleşiyor? İşte burada sanal POS devreye giriyor. Bu yazımızda sanal POS hakkında bilmeniz gereken detayları bulacaksınız, hemen başlayalım…
Sanal POS nedir?
Hepimizin bildiği gibi, fiziki mağaza alışverişlerinde banka ve kredi kartı ile yapılan ödemelerde POS (Point of Sale) cihazları kullanılıyor. Bunun internet alışverişlerinde kullanılan haline ise “sanal POS” deniyor. Yani sanal POS ile POS cihazlarının çalışma mantığı aynı. Sadece fiziki mağaza alışverişlerinde ödeme yapmak üzere kart POS cihazına okutulurken, internet alışverişlerinde kart bilgileri dijital ekrandaki alana giriliyor. Böylece hizmet bedeli satıcının hesabına aktarılmış oluyor.
Sanal POS güvenli midir?
Sanal POS, bankaların zorunlu kıldığı belli güvenlik önlemleri doğrultusunda web sitesine entegre edilebilir. Gerekli denetimler tamamlanmadan sanal POS kullanımına izin verilmez. Dolayısıyla müşteri açısından fiziki mağazalarda kullanılan herhangi bir kredi kartı kullanımından daha fazla risk söz konusu değildir. Dikkat edilmesi gereken noktalardan başlıcaları; “bilgisayardaki güvenlik yazılımlarını güncellemek, güvenli olduğundan emin olunan sitelerden alışveriş yapmak, alışveriş yapılan web sitelerinin SSL sertifikasına sahip olup olmadıklarını kontrol etmek” olarak sayılabilir.
Sanal POS kullanmak neden avantajlıdır?
Bir e-ticaret siteniz varsa, sanal POS kullandığınızda aşağıdaki avantajlara sahip olursunuz:
-Güvenlik sertifikası ve bankaların güvenlik önlemleri ile kullanılabilen sanal POS sayesinde ödeme işlemleri hem güvenli hem hızlı şekilde gerçekleşir ve buna bağlı olarak müşteri memnuniyeti artar.
-İnternet üzerinden yapılan sanal POS işlemleri 7/24 gerçekleşebilir ve işletme olarak internet erişiminin olduğu her yerden online tahsilat yapmak mümkün olur.
-Sipariş bilgileri ile işlemlere ait diğer detaylar kolaylıkla raporlanabilir ve takip edilebilir.
Sanal POS nereden ve nasıl alınır?
Sanal POS alabilmek için bir bankaya veya Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından onaylanmış bir ödeme kuruluşuna başvurulmalıdır. Dilerseniz bankamızın sunduğu pos cepte hizmetinden yararlanabilirsiniz.
Sanal POS başvurusu yapabilmek için aşağıdaki koşulları sağlamak gerekiyor:
-Müşteri bilgilerini koruyabilmek ve sanal güvenliği sağlayabilmek için bir online satış sitesinin olmazsa olmazı SSL sertifikasına sahip olmak.
-Satışın gerçekleşeceği e-ticaret sitesinde satışa hazır ürünler bulundurmak.
-Hizmet Sözleşmesi ve Mesafeli Satış Sözleşmesi gibi iade ve iptal politikalarını da kapsayan sözleşmeleri e-ticaret sitesinde yayınlamak.
Sanal POS başvurusu için hangi belgeler gerekir?
Gerekli belgeler şirket türüne göre değişiklik gösterir. Şahıs şirketleri veya ortaklı şirketler için istenen belgeler; nüfus cüzdanı fotokopisi, ortaklık sözleşmesi, vergi levhası, imza sirküleri iken; ticari ortaklı şirketler için ticaret sicil gazetesi fotokopisi, vergi levhası, imza sirküleri gereklidir.
Sanal POS kullanımı nasıl olur?
Sanal POS sahibi olduktan sonra e-ticaret sitesinden satış yapabilmek için sanal POS entegrasyonunun yapılması gerekir. Bu entegrasyon ile e-ticaret sitesi, sanal POS sistemi ile iletişime geçer ve müşteri kartından bakiyenin aktarımı gerçekleşir. Konu hakkında detaylı bilgi için Yapı Kredi'nin pos cepte sayfasına göz atmayı unutmayın!