AR, İş Hayatında Ne İşe Yarar?

AR, İş Hayatında Ne İşe Yarar?

Yeni bir ürün arayışında olduğunuzu, ancak kataloglara veya web sitelerine bakmak yerine, iş yerinize nasıl uyduğunu görmek istediğinizi hayal edin. Sanal nesneleri ve diğer dijital ortamları günlük yaşamımıza katmak, kulağa bilim kurgu filminden fırlamış gibi gelebilir. Ancak akıllı telefonlar ve diğer cihazların günlük hayatımızın büyük bir parçası haline gelmesiyle, Artırılmış Gerçeklik (AR) de günlük hayatımızı ve işlerimizi çoktan değiştirmeye başladı.

AR iş hayatı için kullanıldığında, tedarikçiler, iş arkadaşları ve potansiyel müşterilerle etkileşim biçiminde değişiklikler yaratacağından, birçok yeni fırsat doğurabilir. Ürün geliştirme süreçlerini iyileştirmek için daha sağlam iş birliklerinden, çalışanları uzaktan işe almaya ve eğitmeye kadar, AR çok yakında her yere ulaşacak gibi görünüyor.

İş için AR: Neden bahsediyoruz?

Artırılmış gerçeklik, dijital bilgilerin gerçek dünyaya entegrasyonu olarak tanımlanabilir. AR teknolojileri, AR ve VR gözlükleri gibi cihazlar veya sadece bir akıllı telefon aracılığıyla gerçek dünyaya ilişkin algınızı bilgisayar tarafından oluşturulan dijital içerikle harmanlar. Sanal Gerçekliğin (VR) aksine, Artırılmış Gerçeklik (AR) sanal dünyalar yaratmaz, var olan bir ortamda görünür. Artırılmış Gerçekliğin 3 özelliği vardır:

  • Gerçek dünyayı sanal verilerle gerçek zamanlı olarak birleştirir: Hiçbir şey önceden hesaplanmaz.
  • Kullanıcı ve gerçek dünya ile aynı anda etkileşime girer: Gerçek dünyadaki bir etkileşim veya hareket, veri katmanının ayarlanmasına yol açar.
  • Sürükleyici bir 3D ortama dayanır.

İnsanlar ve nesneler her zaman verilerle çevrilidir. Örneğin, bir fabrikadaki ekipmanı hedeflerken, ne kadar kullanıldıkları, yakın zamanda bir bakım planlaması gerekip gerekmediğine dair bilgi verebilir. Veya “gerçek” nesneyi sanal nesneyle katmanlayarak bir ürünün teknik özelliklere uyup uymadığı kontrol edilebilir.

Artırılmış Gerçeklik nasıl çalışır?

AR, akıllı telefonlar, tabletler, gözlükler, AR/VR kulaklıklar gibi pek çok cihazda görüntülenebilir fakat profesyonel bir ortamda AR sistemi oluşturmanın farklı yöntemleri vardır:

  • Pazar tabanlı AR: Görüntü tanıma olarak da adlandırılır ve kullanıcının bir kamerayla bir işareti veya QR Kodunu taramasını gerektirir. Bazı durumlarda, AR uygulaması, 3D modeli konumlandırmak için bir işaretçinin konumunu ve yönünü de hesaplar.
  • İşaretsiz AR: Konum tabanlı artırılmış gerçeklik olarak da adlandırılır ve kullanıcının konumuna bağlı olarak AR içeriğini görüntüler.
  • Projeksiyon tabanlı AR: Projeksiyon cihazı ışığı belirli yüzeylere yansıtır ancak her zaman etkileşime izin vermez. Bunu temelde bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz hologramlar olarak adlandırabiliriz.
  • Bindirme tabanlı AR: Orijinal görünüm kısmen veya tamamen 3D nesnelerle değiştirilir. Nesne tanıma bu teknolojide önemli bir rol oynar. Örneğin, bir odaya sanal nesnelerin yerleştirilmesine izin veren bir katalog uygulaması için kullanılabilir.

İş dünyasından AR örnekleri

Havacılık endüstrisi

Havacılık tasarımdan pazara ve bakım süreçlerine karmaşık bir alandır. Havacılıkta artırılmış gerçeklik için en iyi kullanım örneğini bakım kısmından verebiliriz. Günümüzde teknisyenlerin, bakımı yapılacak hava taşıtına ve sisteme bağlı olarak son derece uzmanlaşmış olmaları gerekmektedir. AR ise uzmanlara bakım yapılacak parçaların düzlemde nerede olduğunu somut olarak görüntülemelerini, CAD modellerinin üst üste bindirilmesiyle adım adım sanal montaj sürecini belirlemelerini, uzaktan yardım yazılımı aracılığıyla diğer uzmanlarla bağlantı kurmalarını sağlar.

Navigasyon

Navigasyondaki kullanım fikri, bir aracın çevresini takip ederek sürücünün ön camına önemli bilgileri görüntülemek için bir AR yazılımı sağlamaktır. Böylece statik GPS verileri, dinamik olarak eklenen yönlendirmeler, yol işaretlerinin okunması ve aracın yön ön izlemesine sahip arka kamera gibi uygulamalar kullanılabilir.

İnşaat sektörü

AR/VR'da CAD modellerini görüntüleyerek Yapı Bilgi Modellemesi verilerinin kullanılması inşaat sektöründe oldukça faydalı olabilir. Sahada bir AR görüntüleme cihazı, inşaat sürecinin nerede olması gerektiği ve gelecekteki kurulumun nerede gerçekleştirileceği gibi bilgilere ulaşılmasına yardımcı olabilir.

Eğitim ve öğretim

AR ve VR'nin öğrenme süreci üzerinde de olumlu etkileri vardır. Kurslar daha etkileşimli ve eğlenceli hale geleceğinden, öğrenciler daha dikkatli ve motive olur. Ayrıca materyallerle deneyler yapabilir ve daha hızlı öğrenebilirler.

Sağlık sektörü

Artırılmış gerçeklik sistemi, tıbbi personele gerçek zamanlı olarak bilgisayarla işlenmiş bir görüntüleme verisi sağlar. Örneğin, tıbbi müdahaleyi kolaylaştırmak için damarların ve kasların nerede olduğunu takip etmek için bir hastanın üzerine bir CG (yüksek seviye tarayıcı dili) görüntüsünü bindirebilir.

İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor