Akıllarda yanıtlanmamış bir soru var: Evden çalışan kişiler işe nasıl dönüş yapacak?
Bazı şirketler, insanların evden çalışmaya devam edebileceğini belirtirken, yapılan araştırmalar uzaktan çalışma ve ofise gitme arasında geçiş yapılabilen hibrit bir çalışma sistemi olabileceğini gösteriyor. Bu noktada teknoloji devreye giriyor ve ister ofiste ister evde olsun, insanların daha etkileşimli ve ilgi çekici şekillerde çalışabilecekleri bir çalışma hayatını düşündürüyor. Yaklaşımlardan en ilgi çekeni, 3 boyutlu hologramlar!
Şirketler, bu teknoloji sayesinde beden dilini okumayı ve algılamayı kolaylaştırarak geleneksel telefon ve görüntülü aramaların yanı sıra etkinlik ve seminerleri geliştirerek hologramların konferans odalarında yaygınlaşmasını bekliyor.
Hologram teknolojisi, HoloPod ve ötesi
Geçen aylarda, Kanada merkezli ARHT Media adlı şirket, katılamayacakları toplantılara ve konferanslara, sunucuları adeta ışınlayan 3 boyutlu görüntüleme sistemi HoloPod'u piyasaya sürdü. Aynı ay, 3D grafik şirketi Imverse, sanal toplantı odalarında hologram aracılığıyla görüşmeler sağlayan yazılımı ile küresel teknoloji konferansı CES'te kabul gördü. Spatial ise geçen yıl Oculus Quest'te holografik tarzda sanal toplantıların yapılmasını mümkün kıldı.
Pandemi öncesinde hologram teknolojisi ile ilgili denemeler yapılsa da geçen yıl bu teknoloji, teknoloji şirketleri için acil ihtiyaç oldu. Büyük şirketler bunu fırsata çevirdi; hologram teknolojisi ile iletişim kurmanın ve Zoom toplantılarının tükenmişliğini azaltmanın yeni yolunu sunarak iş dünyasının geleceğini tasarlamak için çalışmalara başladı. Geçen ay WeWork; New York, Los Angeles ve Miami'den başlayarak dünya çapında 16 lokasyonda 100 WeWork binasına hologram teknolojisini getireceğini duyurdu. Benzer şekilde Google, çalışanlara 3 boyutlu derinlik veren ekranlara sahip görüntülü sohbet sistemi Project Starline'ı çıkardı.
WeWork, hologram teknolojisini çeşitli kullanımlar için tasarladı. Müşteriler, sanal izleyici kitlesi için 3 boyutlu videoları kaydedebilecek veya canlı olarak yayınlayabilecekler. Hologramlar; kamera, mikrofon, projektör içeren 8 metrelik ekran yapısına sahip “HoloPod” veya sahnede, bilgisayarda, tablette kullanılmak üzere tasarlanmış “HoloPresence” ekranında görüntülenebilecekler.
Hologram teknolojisini ayarlamak ve kullanmak için büyük bir teknik ekip gerekiyorken HoloPod’u kullanmak ve kurmak çok daha kolay. Çalışanlar HoloPod'u anında dolaptan çıkarabilir ve bilgisayarı açıp canlı yayına bağlanabilirler.
Hologram teknolojisi neleri değiştirecek?
İmalat
Sanal iletişim teknolojilerini en erken imalat sektörü benimsedi. Petrol ve doğalgaz sektöründe çalışan uzmanlar, önemli bilgileri gereken yerlere ulaştırabilmek için AR (artırılmış gerçeklik) ve VR (sanal gerçeklik) teknolojilerini kullanıyorlar.
Askeri Haritalama
Coğrafi istihbarat, askeri strateji için son derece önemli olduğundan tam boyutlu hologramlar bu sektörde gelişmiş keşifler için kullanılıyordu. Bilgisayar destekli görüntülerle holografik sayfalara dönüştürülen savaş alanlarının 3 boyutlu holografik haritaları; askerlerin araziyi 3 boyutlu görmelerini, kör noktaları gözden geçirmelerini, çıkacakları görevler için önceden eğitim almalarını sağlıyor.
Bilgi Depolama
Dünyada her gün inanılmaz büyüklüklerde veri üretiliyor. Hologramların, saf verileri kaydetme ve hesaplanamayacak miktarda bilgiyi depolama gibi ek avantajı var. Siber güvenliğin büyük endişe kaynağı olduğu günümüzde hologramlar, verileri 3 boyutta depolayabilecek. Böylece bir veri sayfası bozulursa, diğer iki katmandan yararlanma fırsatı sunacak.
Tıp
Hologramlar; hasta verilerini 3 boyutlu görmek, cerrahları da öğrencileri de eğitmek için kullanılabilecek. Gelişmiş görüntüleme teknolojisini kullanan MR ve ultrason gibi mevcut sistemler okunması zor ve karmaşık taramalar oluşturabiliyor. Hologram teknolojisi bu alanda gerçek renklerle kalp, akciğer, karaciğer, beyin, sinirler, kaslar gibi vücudun karmaşık organlarını ve sistemlerini gösteren 3 boyutlu görüntüleri kesintisiz görüntülemeyi sağlayabilir.
Sanat
Dünyanın dört bir yanından sanatçılar; 3D animasyonlu eserler üretmek, ışığı şekillendirmek, hareketsiz görüntüleri birleştirerek hissiyatı artırmak için hologramları kullanıyor. Siz de sanal ortamda bu tür sanat eserlerini görmek, bu büyülü dünyanın parçası olmak isterseniz mutlaka Yapı Kredi Sanal Müze’yi ziyaret etmelisiniz.
Hologramlar yeni dünyayı ele geçirecek gibi görünse de biraz vakti var. Bakalım bu teknoloji şirketlere ne kadara mal olacak?