Güçlendirilmiş düşünce ve veri analizi yeteneği ile ilgili olan ve makinelerin insanlar gibi düşünmesini sağlayarak kompleks sorunları öğrenme ve problem çözme yeteneklerini destekleyen yapay zekâ her ne kadar günümüz teknolojisi gibi gözükse de “yapay zekâ” terimi ilk olarak 1956'da Dartmouth Üniversitesi'nden John McCarthy tarafından dile getirildi. Günümüzde Büyük Veri’nin (Big Data) ortaya çıkmasıyla ve teknolojinin gelişip işlemci güçlerinin artmasıyla yapay zekânın giderek ne kadar güçlenebileceği kanıtlandı.
Yapay zekâ ile büyük görevler daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmeye başlandı. Çalışmalar o kadar hızlandı ki mevcut resim her geçen gün önemli ölçüde daha olumlu hale geldi. Büyük miktarda veri işleyerek her geçen gün daha da gelişen yapay zekâ, zamanla birçok sektörün de vazgeçilmezi haline geldi. Yapay zekâyı başarılı bir şekilde kullanan sektörlere gelin birlikte kısaca göz atalım.
Finans
Bankacılıkta yapay zekâ düşündüğünüzden daha hızlı büyüyor. Birçok finans kuruluşu, müşteri desteği sağlamak, anormallikleri ve kredi kartı sahtekarlıklarını tespit etmek için yapay zekâ tabanlı sistemleri kullanıyor. Yapay zekâ çözümleri, finans başta olmak üzere bir dizi iş sektöründe güvenliği artırmak için yer alıyor. Güvenlik uzmanları, kart kullanımını ve uç nokta erişimini izleyerek dolandırıcılığı daha etkili bir şekilde önlüyor. Yapı Kredi olarak, yapay zekâ alanında önemli yeniliklere imza atıyoruz. 1.100’den fazla çalışanıyla Yapı Kredi Bankası için sektöre yön verecek ürünler yaratmayı amaçlayan Yapı Kredi Teknoloji, Yapı Kredi Bankacılık Üssü ve İTÜ Teknokent olmak üzere 2 farklı lokasyonda, bünyesindeki Ar-Ge ekibiyle doğal dil işleme, makine öğrenmesi, yapay zekâ ve veri madenciliği teknolojilerini kullanarak sektör için yeni ve örnek ürünlerin geliştirilmesine de katkı sağlıyor.
Pazarlama
Ürünlerinin tüketici ilgisini çekebilmesini amaçlayan pazarlama birimleri için yaratıcı fikir ve yaklaşımlara daima ihtiyaç vardır. Veri ve yapay zekâ çözümleri ise, tüketici ile doğru ürün veya hizmetin eşleştirilmesinde kritik faydalar sağlıyor. Örneğin, 2000'li yılların başında, bir ürünü tam adını bilmeden bulmak için bir çevrimiçi mağazada arama yapsaydık büyük ihtimalle bulmakta çok zorlanırdık. Ancak şimdi herhangi bir e-ticaret mağazasında bir ürün aradığımızda, ürünle ilgili olası tüm sonuçları alıyoruz.
Tarım
Tüketimin her geçen gün arttığı günümüzde daha iyi bir gelecek için sürdürülebilirliğin her bir kurum ve kişi tarafından benimsenmesi önem taşıyor. Daha fazla gıda üretimi ve doğal kaynakların korunması ise bunun en önemli yolu olarak dikkatleri çekiyor. İklim değişikliği, nüfus artışı ve gıda güvenliği endişeleri gibi sorunlar, tarım endüstrisini mahsul verimini artırmak için daha yenilikçi yaklaşımlar aramaya itti ve bunun sonucunda yapay zekânın sunduğu çözümler dikkatleri çekti. Yapay zekâ ile kaynakların daha sürdürülebilir bir şekilde kullanılabileceği ve çiftçilerin araziden daha fazlasını elde edebileceği belirlendi.
Sağlık sektörü
Söz konusu toplumsal sağlık ve insan hayatı olduğunda, dünya genelinde birçok sağlık kuruluşu artık yapay zekâya güveniyor. Sağlık hizmetlerinde yapay zekânın kullanımının dünyanın her yerindeki hastalara nasıl yardımcı olduğuna dair örneklerde de her geçen gün artış yaşanıyor. Sağlık hizmetlerinde yapay zekâ ile ilgili en iyi şey ise yeni bir ilaç dahi geliştirmeden, sadece onun kullanımını daha pratik ve ulaşılabilir hale getirerek fayda sağlayabilmesidir.
Oyun
Son birkaç yılda, yapay zekâ oyun endüstrisinin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Aslında yapay zekânın en büyük başarılarından birinin oyun endüstrisinde yaşandığını söylemek yanlış olmaz. Oyuncuların eylemlerine göre tasarlanan ve her bir seviyede daha da zorlaşan oyunlar yapay zekânın işleyişinin en belirgin göstergeleri olarak öne çıkıyor.
Otonom araçlar
Yıllar öncesinde bir hayal gibi gözüken sürücüsüz taşıtlar, günümüzde kitlelere ulaşabilen projeler haline gelmeye başladı. Ulaşım sisteminde devrim yaratması beklenen otonom araçlar, yapay zekâ endüstrisinin de gözdesi haline geldi. Birçok test sürüşüne çıkarılan otonom araçlarda yapay zekâ teknolojisi araç radarından, kameralarından, GPS'inden ve bulut hizmetlerinden veri toplayarak sistemi en iyi haline getirmek için çalışıyor. Bu testlerde elde edilen öğrenimlerle, günümüzde yollarda olan milyonlarca otomobilin, otonom sürüş destek sistemleri iyileştiriliyor.