Dünya Sağlık Örgütü (WHO), “wellness” kavramını yalnızca bireyde herhangi bir hastalığın olmayışı değil; fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik hali olarak tanımlıyor. Wellness, sağlıklı ve tatmin edici bir yaşam için bilinçli olmanın ve buna göre seçimler yapmanın aktif bir süreci olarak karşımıza çıkıyor. Hastalıklardan arınmış olmanın ötesinde, wellness dinamik bir değişim ve büyüme sürecini de içeriyor. Wellness sözcüğünü Türkçede esenlik, zindelik, sağlıklı veya sıhhatli olma olarak tanımlayabiliriz.
Wellness’ın önemi
Çeşitli araştırmalara göre, dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri depresyondur. Bu sorun genellikle uykusuzluk, stres, yetersiz beslenme, fiziksel hareketsizlik, obezite ve kalp hastalığı gibi şekillerde kendini gösteriyor. Bir kişinin yaşı, boyu, kilosu, veya algılanan çekiciliği ne olursa olsun, yaşam kalitesinin temel taşının sağlık olduğunu biliyoruz. Bu nihai olarak nasıl göründüğümüzü, hissettiğimizi, başkalarıyla nasıl etkileşime girdiğimizi ve sosyal hayatta ya da işte nasıl başarılı olacağımızı etkiliyor.
Wellness; fiziksel sağlık, egzersiz veya beslenmeden çok daha fazlasıdır. Fiziksel, zihinsel ve ruhsal esenliğin tam bir entegrasyonudur. Buna tüm benliğin bilinçli gelişimi de diyebiliriz. Wellness yolculuğuna çıkmak, bireyi daha sağlıklı ve daha mutlu bir insan yapmak için uygun araçları aramanın yanı sıra bu araçları sürekli büyüme ve gelişmede kullanmak için kendi etkili yöntemlerinizi keşfetme sürecidir. Hayatın tüm yönlerinde büyük bir çeşitlilik olduğu gibi, sürekli değişen bir sağlıklı yaşam yolunda kendinizi geliştirmenin de sayısız yolu vardır.
Wellness’ın boyutları
Wellness fiziksel sağlıktan daha fazlasıdır. Fiziksel sağlığa egzersiz, sağlıklı beslenme ve uyku yolu ile ulaşılan sağlıklı bir vücudu örnek gösterebiliriz. Wellness’ın zihinsel sağlık gibi diğer boyutlarıyla bu örneği genişletmek mümkün. Zihinsel sağlığa da öğrenmeyi, problem çözmeyi, yaratıcılık aracılığıyla dünyayla etkileşimi örnek gösterebiliriz.
Wellness, duygusal olarak kişinin kendi veya başkalarının hisleri ile temas halinde olması, farkındalığı, bunları kabul ve ifade edebilmesiyken, ruhsal olarak varoluşumuzda bir anlam ve amaç arayışımızdır. Sosyal olarak diğer insanlarla ve topluluklarla bağlantı kurmak, etkileşimde olmak ve katkıda bulunmak, çevresel olarak ise tehlikelerden arındırılmış sağlıklı bir fiziksel çevre ve çevreye zarar vermek yerine çevreyi iyileştirmede oynadığımız rolün farkındalığıdır.
İş hayatımızda Wellness
Kariyerlerimiz ve işlerimiz zamanımızın önemli bir bölümünü kapsıyor. Bu nedenle sevdiğimiz işi yapmak ya da yaptığımız işi sevmek mutluluğumuz için büyük önem taşıyor. İş ve boş zaman arasında bir denge kurmayı, işyeri stresini doğru bir şekilde ele almayı ve iş arkadaşlarıyla ilişkiler kurma yeteneğini mesleki sağlığınız için göz ardı etmemeniz gerekiyor. Hatta çeşitli kariyer seçeneklerini keşfetmek ve uygun olduğunuz yeri bulmak da yine mesleki sağlığınızın içerisinde yer alıyor.
İş hayatınızda wellness kavramı, bu alandaki kişisel tatmin ve zenginleşmeyi içeriyor. Mesleki sağlığın merkezinde, mesleki gelişimin kişinin işindeki tutumuyla ilgili olduğu önermesi yer alıyor. Bu noktada kendimize bazı sorular sormamız gerekiyor:
-Çoğu zaman işe gitmekten hoşlanıyor muyum?
-Kariyerim bana yönetilebilir bir iş yükü sunuyor mu?
-Sorunlar ortaya çıktığında patronum ve iş arkadaşlarımla konuşabileceğimi düşünüyor muyum?
Eğer bu sorulardan herhangi birine hayır yanıtını veriyorsanız, iş hayatınızda iyileştirmeniz gereken alanlar olduğunu varsayabiliriz.
Nasıl yapılır?
Bunun için birkaç yöntem sıralayabiliriz:
-Mesleki hedeflerinizi yazmak ve onlara ulaşmak için bir plan oluşturmak bunların başında geliyor.
-İstediğiniz şey için çalışmak, yaptığınız işi sevmek veya sevdiğiniz işi yapmak meslek hayatınızdaki motivasyonunuz için önem taşıyor.
-Mesleki sağlık hedeflerini ilerletmek için bilgi ve becerilerinizi artırabilirsiniz.
-Mevcut işinizdeki faydaları ve olumlu yönleri bulabilir ve iş arkadaşlarınızla bağlantı kurup bunları kuvvetlendirebilirsiniz.
-Son olarak iş ve özel yaşamınızdaki dengeyi kurmak için aşırı çalışmaktan da kaçınmalısınız.